Bajadera

Bajadera je pojam portugalskog porekla, od reči bailadeira, a u prevodu znači – plesačica, odnosno javma igračica iz Indije. U Indiji, pojam “dewa – dassis” označava tzv. služavku bogova. Pomenute služavke bogova se od malih nogu uče da služe bogovima, a svaki hram ih ima oko 12 plesačica. Pored pomenutog tumačenja bajadere, izraz se odnosi takođe i na male marame, koje su se u vidu pojaseva stavljale na žensku odeću. Izgledaju providno i svetlucavo, a na sebi su prošarane prugama. Ipak, najčešće tumačenje pojma na našim prostorima se odnosi na vrstu poslastice, tj. kolača.

Bajadera kao kolač je veoma zastupljena na našim prostorima, pripada tradicionalnim balkanskim kolačima, a može se praviti u posnom i mrsnom obliku. U sebi sadrži neophodnu čokoladu, keks i orahe, a kad kad se dodaju i lešnici i bademi.

Bajadera je u Hrvatskoj postala brendiran proizvod u fabrici slatkih proizvoda – “Kraš”, iz Zagreba. Pored ukusa, bajaderu neki smatraju i kao „zdravu“ poslastica, jer u sebi sadrži lešnik i badem, koji (poznato je) snižavaju nivo holesterola u krvi, a kao najpopularnije koštunjavo voće štiti organizam od srčanih oboljenja. Mеđutim bajadera sadrži i loše stvari kao što su margarin i velike količine šećera.

Za pripremu bajadere potrebno je:

  • ½ kg šećera,
  • 1 dl obične vode,
  • 250 g mlevenih oraha (mogu se koristiti i bademi i lešnici),
  • 200 g mlevenog keksa,
  • 150 g margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje.

Glazura se priprema od – 150 g čokolade za kuvanje, 100 g margarina i dve kašike mleka. Prvo se skuvaju šećer i voda, nakon čega se dodaje smesa od samlevenih oraha (lešnika ili badema), margarina i keksa. Polovina te smese se stavi u posudu, a druga polovina se pomeša sa 100 g čokolade za kuvanje, koja se kasnije prelije preko prve polovine smese. Na kraju se prelije glazurom, napravljenom od navedenih sastojaka. Kolač je veoma izdašan i može se duže držati u frižideru. Seče se na pravougaone kocke i postao je tradicionalna poslastica na našim prostorima, naročito na slavama i svečanostima.


Sponzorisano:

Slične definicije