Antiseptik – definicija, značenje i upotreba

Antiseptik je reč grčkog porekla, koristi se u medicini i podrazumeva hemijsko sredstvo za uništavanje mnogobrojnih zaraznih klica, te dezinfekciju. Ovim hemijskim sredstvom se u najvećoj meri tretira koža i rane nastale na njoj, sve sa ciljem dezinfekcije.

Često se spajaju pojmovi antiseptika i dezinficijensa, jer oba hemijska jedinjenja ukljanjaju bakterije sa kože. Međutim, oni se ne vode kao ista sredstva, jer imaju različite koncentracije. Antiseptici imaju slabiju koncentraciju u odnosu na dezinficijensa, oni sprečavaju širenje i rast bakterija i mikroorganizama, dok ih dezinficijensi i ubijaju. Antiseptici se koriste eksterno, tako što se njima tretira površina kože, sluzokože i okolina rana.

Hidrogen / Vodonik peroksid / H2O2

Hidrogen predstavlja jedinjenje kiseonika i vodonika i nastaje elektrolizom sumporne kiseline. Kada se nanese na kožu oksidira i uništava mikroorganizme na njoj. U farmakoterapiji i medicini se koristi razblaženi hidrogen od 3 %, 6 % ili 12 %, kao antiseptik. Koncentrisani hidrogen od 30 % je veoma jak i agresivan. Oštećuje kožu i izbeljuje je u velikoj meri. Za dezinfekciju kože i čišćenje rana koristi se rastvor  od 3 % hidrogena. Hidrogen se koristi za ispiranje grla, kod gnojnih rana, kod manjih površinskih krvarenja na koži, a zastupljen je i u kozmetici, posebno u tretmanima izbeljivanja kose.

Borna kiselina / H3BO3

Borna kiselina je supstanca koja se može naći i u prirodnom okruženju, a na tržište dolazi u obliku rastvora od 3 % ili 12 % ili u čvrstom obliku. Čista borna kiselina je u obliku belog mekanog praha i dobro se rastvara u ključaloj vodi, kao i u alkoholu i etru. Rastvor borne kiseline služi za tretiranje opekotina, kao obloga, kod ulceracije, deluje i na gljivična oboljenja kože i sluzokože. Najčešće se upotrebljava u obliku rastvora od 3 %, kao blagi antisetik, a u mešavini sa talkom dobija se prašak, koji se takođe upotrebljava kao antiseptik. Na tržištu se može naći i u obliku masti ili krema.

Alkohol /  R-OH

Alkohol deluje antibakterijski u zavisnosti od vrste i koncentracije. Od primarnih alkohola se koriste etanol, propanol i izoprpanol, a sekundarni i tercijarni alkoholi se koriste u terapijama. Najviše se koristi etanol u koncentraciji od 70 %, kada ima maksimalni efekt, a kao antiseptik se koristi kao Etanolum dilutum – 70 %.

Jod / Iodum, lat / I

Jod spada u najstarije korišćene antiseptike i najdelotvornije je antimikrobno sredstvo. Upotrebljava se u obliku alkoholnog rastvora, tzv. jodna tinktura. Preparati od joda se upotrebljavaju u rastvorima za kožu, sluzokožu i rane zbog njihovog baketricidnog, amebicidnog i virucidnog dejstva. Najviše se preporučuje kod manjih povreda, jer boje kožu i tkaninu, a najveću primenu imaju u hirurgiji kao kožni antiseptici, gde se u dodiru sa kožom oslobađa se jod i na koži se ne javlja jako pečenje za razliku od alkoholnih rastvora.

Kalijum Permanganat / KMnO4

Kalijum Permanganat se dobija industrijskom preradom minerala piroluzita pomoću elelmentarnog hlora. Lako se rastvara u vodi i pretvara se u crveno ljubičastu boju. U farmakologiji se pakuje u pakovanja od po 5 g, a pre upotrebe se pravi rastvor za terapijske svrhe do 1 %, koji je roze boje. Kalijum Permanganat deluje samo površinski, a rastvor jači od 1 % može oštetiti kožu. Nuspojave se ređe javljaju, ali kada dođe do njih, uglavnom su to oštećenja kože u obliku tvrdokornih smeđih mrlja.

Hlorheksidin / C22H30Cl2N10

Hlorheksidin dolazi u obliku acetata, glukonata i hidrohlorida. Koristi se za čišćenje kože od bakterija, virusa i gljivica. Smatra se da je naročito delotvoran u borbi protiv uporne bakterije Staphylococcus aureus. Hlorheksidin je netoksičan, zbog čega se koristi i kao antiseptik u stomatologiji, u obliku tečnosti za održavanje usne duplje, i kod lečenja gingivitisa. Takođe, upotrebljava se i u hirurgiji za čišćenje hirurške opreme, dezinfekcije ruku pre operativnih zahvata, čišćenja kože pacijenta pre operacije i sl.

Rezorcinol / C6H6O2

Rezorcinol spada u grupu fenolnih antiseptika, deluje na bakterije i koristi se na koži kao antiseptik i dizinficijens. Može se naći i u kozmetičkim preparatima (mastima i kremama), u koncentraciji od 5 % – 10 %, koristi se u cilju tretiranja oboljenja na koži, kao što su psorijaza i dermatitis. Takođe, ulazi u sastav kozmetičkih preparata kao tretman kose protiv peruti, kod medicinskih sapuna i krema za zaštitu kože od UV zraka.

Triklosan / C12H7Cl3O2

Triklosan spada u jednu od najviše korišćenih antiseptika na svetu. Deluje na gljivice, lako je rastvorljiv u etru i alkoholu i ima lagani miris fenola, koji ima antibakterijska svojstva. U kozmetici ulazi u sastav mnogih kozmetičkih proizvoda (šampona, dezodoranasa, zubnih pasti itd.). Triklosan uništava bakterije tako što blokira mehanizam sinteze masnih kiselina.

Jedan od najpoznatijih antiseptika iz prirode je, od davnina priznata – žalfija. Žalfija je jedan od važnijih sastojaka mnogih lekova, koji se koriste za ispiranje usta i grla. Upravo zbog svog antiseptičkog dejstva, žalfija se koristi i kao dodatak pastama za zube.


Sponzorisano:

Slične definicije