Žigolo

Pojam “žigolo” se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se kao sinonim koristi i pojam “escort”. Termin je francuskog porekla, nastao od imenice gigole, što u prevodu znači – prostitutka, ali se vremenom prisvojio za obeležavanje muške prostitutke.

Prostitucija predstavlja pružanje plaćenih seksualnih usluga i deli se na mušku prostituciju (gde se muškarac naziva – žigolo) i žensku prostituciju (gde se žena naziva – prostitutka). Žigolom se, kao što je već pomenuto, smatra osoba muškog pola, koja je plaćena, odnosno sponzorisana od strane osoba ženskog pola, u svrsi da bude ljubavnik.

Najčešće su u pitanju starije ženske osobe, međutim u sadašnje vreme je sve više i mlađih ženskih osoba koji traže usluge žigola. Ovaj naziv je prvobitno pratio plaćenog plesnog igrača, koji je bio na usluzi damama koje su na balovima ostajale bez partnera za ples. Verovatno zbog intimiziranja tokom igre na tadašnjim balovima, ovaj pojam se spontano povezao i shvatio u “širem smislu”, i tumači se do današnjih dana kao muška prostitutka. Od davnina je poznatija bila ženska prostitucija, najviše iz razloga, što je tada muška klijentela imala veću finansijsku moć. Tek je u modernije vreme, žigolo postao u neku ruku i profesija, naročito za onu vrstu ženske populacije koja je bila naklonjena jednokratnim vezama, tzv. “vezama bez obaveza”. Uz sve to je obavezno išla i ljubaznost i poštovanje, sve to uredno plaćeno od strane žene. Seksualni odnosi sa žigolom nisu uvek bili obavezni.

Zakonom je u raznim zemljama različito regulisan ovaj vid posla, i sa ženske i sa muške strane, a do današnjih dana je ženska prostitucija ostala popularnija od muške prostitucije. U pojedinim zemljama je zakonom zabranjena, u nekima se tajno i ilegalno sprovodi, dok je u nekim zemljama javno dozvoljena.

Ističu se sledeći primeri:

  • U Holandiji, tačnije u Amsterdamu postoji statua gde stoji natpis: “Poštujte seksualne radnice širom sveta”. To nam dovoljno govori, da je Holandija zemlja slobodnih shvatanja, u kome je prostitucija dozvoljena. Beleži se i slučaj dve sestre bliznakinje koje su se prostitucijom bavile punih 50 godina, i kako izvori navode imale su seksualne odnose sa preko 355 hiljada muškaraca.
  • Bugarska je zemlja u kojoj je sama prostitucija zabranjena, s’ tim što je samo od strane policije dozvoljena, te je u velikoj meri i raširena. 2007. godine je registrovano oko 7000 prostitutki.
  • Danska je zemlja u kojoj je prostitucija dozvoljena i normalno prihvaćena u svim društvenim slojevima, kao što je slučaj i sa ostalim zemljama Skandinavije. Razlikuju se od ostalih evropskih prostitutki, samo po tome što su u obavezi da državi prikažu i priliv novca zarađenog, a da nije vezan za prostituciju.
  • Irska je zemlja u kojoj je prostitucija strogo Zakonom zabranjena i vodi se kao krivično delo.
  • U Brazilu je prostitucija legalna i veoma rasprostranjena, dok je na Tajlandu zabranjena, međutim usluge se u velikoj meri nude individualno i tajno.

Sponzorisano: