Zazor

Zazor predstavlja termin koji ima višestruka značenja i prisutan je najčešće u mehanici gde predstavlja razmak između dva različita dela, a može se sresti i u psihologiji, kada opisuje karakter određene ličnosti i tada je u obliku glagola – zazirati.

Zazor u mehanici

Zazor u mehanici predstavlja mali razmak između mehanički povezanih delova određenog aparat, mašine ili konstrukcije. Kada je reč o svećicama na automobilu, ističe se da one sadrže zazor, i njega određuje zapremina motora i stepen kompresije automobila. Ovde se zazori kreću, što se veličine opsega tiče, od 0,5 – 1 mm. Zazor svećice na automobilu predstavlja najmanji razmak između centralne i bočne elektrode. Merenje zazora se vrši pomoću lisnatog merila (tzv. špijuna). Zazor može biti veći ili manji, i ukoliko se jedna od te dve dimenzije ne uklapaju, predstoji mogućnost lošeg rada motora automobila, a može lose uticati i na rad samih svećica. Upravo zbog toga je merenje zazora neophodno. Kada svećice (koje imaju bočnu elektrodu iznad centralne), zazor se može smanjiti slabim kuckanjem vrha svećice o čistu i tvrdu podlogu. Što se povećanja zazora tiče, ono je malo složenije i prilikom povećanja je neophodna primena sile, tako da se nikakav alat ne odupire, ni o keramički izolator, ni o centralnu elektrodu.

Zazor u psihologiji

Psihologija, kao i sama retorika u društvu, upotrebljava termin zazora kada opisuje ponašanje određene osobe u kontekstu stida, i prezanja, tj. zaziranja. To su najčešće one situacija u kojima se određena osoba suzdržava (na primer, kada treba da iznese određeni stav), kada se osoba libi da nešto kaže, kada se ustručava prema nekome ili nečemu i slično. Takve osobe su uglavnom u svojoj biti stidljive ili imaju određeni kompleks, kako tvrde psiholozi. Naravno, sve ove nedostatke moguće je prevazići uz redovan odlazak kod psihologa ili psihoterapeuta. Postoje i slučajevi, kada je osoba koju prati pomenuto ponašanje, jednostavno takva rođena, pri čemu se teže dolazi do rešenja problema, čak i od strane usko stručnih osoba i terapija.

 


Sponzorisano:

Slične definicije