Uranak – značenje i definicija

Uranak je termin koji se često sreće u svakodnevnoj terminologiji i u osnovi znači „rano ustajanje“. Na našim prostorima je najčešće vezan za tradicionalno obeležavanje Međunarodnog državnog praznika rada – Prvog maja, koji se obeležava na celom svetu, upravo istog datuma (01. maja), a praznuje se i 01. i 02. maja.

Praznik rada je proistekao još iz tradicije radničkog pokreta, a slavljenje i obeležavanje Prvog maja datira još iz vremena obeležavanja drevnih paganskih praznika prirode. A u suštini, kako je sve počelo? Naime, Prvi maj je počeo zvanično da se praznuje još 01.05.1886. godine, kada su na stotine hiljada američkih radnika izašli na ulice Čikaga, sa ciljem da se prihvati osmočasovno radno vreme. Međutim, same demonstracije su dobile mnogo veće razmere, u negativnom smislu. Demonstracije su 1. i 2. maja prošle bez incidenata, a 3. maja je izbila velika tuča u Mek Kormik Riperu (Mc Cormick Reaper), između radnika članova sindikata koji su sprečeni da idu na posao i onih koji nisu bili u sindikatu koje je Mek Kormik zaposlio umesto njih. Tada je ubijeno 4 člana sindikata, a povređenih je bilo dosta.

Avgust Spajs i Albert Parsons, ljuti i ogorčeni na policiju zbog pomenutog incidenta, zajedno sa grupom anarhista, pozvali su radnike da naoružani dođu, već 04. maja na Trg Hejmarket (Haymarket) i učestvuju u demonstracijama. Uprkos tome, što demonstracijama nije prisustvovalo mnogo ljudi (svega 3000), desio se veoma težak incident. Nepoznata osoba je bacila bombu i ubijeno je 7 policajaca, a ranjeno njih 67. Posle toga, gradske vlasti su pohapsile osumnjičenih 8 anarhista, zajedno sa Spajsom i Personsom i osudila ih na smrt. Pogubljeni su 11. novembra 1887. godine.

Dve godine kasnije, na prvom kongresu I Internacionale (1889), odlučeno je da „Prvi maj bude zajednički praznik svih zemalja, na kojem radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost.“ Od tada se u svim krajevima sveta obeležava ovaj datum, u spomen stradalima na Trgu Hejmarket, i slavi se kao dan međunarodne radničke solidarnosti (tzv. Hejmarketski događaj).

Prvi maj se proslavlja tradicionalno u gotovo svim krajevima sveta, a zbog načina na koji se proslavlja u našim krajevima je poznat i kao „Prvomajski uranak“. Ovaj praznik predstavlja svetkovinu i narodni običaj koji nalaže da se 01. maja porani u zoru, pre izlaska sunca (ponegde i dan uoči 01. maja), ode u prirodu i najčešće uz logorsku vatru, sa jelima sa kotlića i uz roštilj slavi praznik. Na našim prostorima, ovaj praznik je dosta rasprostranjen, a u Srbiji gotovo svaki grad ima izletišta određena za tu namenu (Avala kod Beograda, Košutnjak u Beogradu, Ovčar Banja kod Čačka, Zabran u Obrenovcu, Palić kod Subotice, Vršački breg u Vršcu itd.).

U Evropi (centralnoj i severnoj), noć uoči Prvog maja, nazivaju „Valpurgina noć“ (po Sv. Valpurgi). Kao i kod nas, praznik se slavi uz pesmu, piće do jutra, odnosno „uranka“, uz obavezno paljenje logorske vatre.


Sponzorisano:

Slične definicije