Trafikant

Trafikant spada u one pojmove koji se najčešće koriste u svakodnevnom govoru i životu, a pomenuta reč označava – trgovca, prodavca, odnosno osobu koja radi na trafici. Ranijih godina su se za ovaj pojam vezivale isključivo osobe koje su prodavale duvan, dok to za danas nije slučaj, jer današnje rafike poseduju veliki izbor artikala na prodaju.

Trafika predstavlja tzv. lanac maloprodajnih objekata, na engleskom jeziku se ovakvi objekti nazivaju još i – gift shop, tobacco i convenient i ovakvim objektima kupci mogu da kupuju različitu robu na jednom mestu, samim tim što robu čine proizvod i usluga.

Od davnina su se trafike razlikovale od drugih trgovinskih radnji, što je i danas slučaj. Oduvek su trafike podrazumevale manje objekte, u kojima se prodavac čak i ne vidi, komunicira sa kupcima samo preko malog pultnog prozora. Ranije su trafike podrazumevale samo najužu moguću prodaju, osnovnih potrebština, kao što su duvan, novine, i slično. Danas i godinama unazad su povećale obim svojih artikala, tako da se može reći i da su danas postale manje trgovine, gde se može naći sve i svašta. Tako da se danas u trafikama može naći i sledeće: različite vrste cigareta (uz sav prateći asortiman), razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih pica, slatkiši, igračke i razne vrste društvenih igara (“Ne ljuti se čoveče”, “Monopol”, “Mica” itd.), sladoledi, topli napici (pakovana domaća kafa, kafa u limenkama, ponegde čak i instant kafa sa aparata), hrana i igračke za kućne ljubimce, neizostavne dnevne novine, nedeljni časopisi sa različitim temama, knjige, autokarte, hemijske olovke, sveske i ostali sličan kancelarijski i školski pribor. Takođe, na nekim trafikama se prodaju, za ljubitelje stripova, i razne vrste stripova (“Zagor”, Mister No”, “Dylan Dog” itd.), za ljubitelje muzike mogu se naći CD diskovi sa muzikom raznih žanrova, a za ljubitelje filma i DVD diskovi filmova različitih žanrova. Pojavom mobilne telefonije, uvedeni su i aparati na kojima se može dopuniti kredit za mobilne telefone koji pripadaju tzv. pripejd usluzi, odnosno koji su “na dopunu kredita”.

Zanimljiva je činjenica da skoro svaka trafika ima svoje stalne mušterije, što je slučaj sa ljudima koji žive u blizini iste, i prosto se i vežu za nju, odnosno za trafikante, i nazivaju se međusobo “Komšija”. Trafike se uglavnom nalaze u krajevima gde su zgrade i naseljena mesta, kao i na autobuskim stajalištima, glavnim ulicama itd.


Sponzorisano:

Slične definicije