Švaler

Švaler je pojam francuskog porekla, od reči – chevalier, što u prevodu znači – ljubavnik, ženskaroš. U većini zemalja, pojam švalera je pogrdan i sa negativnom konotacijom. Ovaj slučaj negativnog poimanja je i na našim područjem, sa tim što se kod nas ovaj pojam najčešće koristi i kada opisuje osobu koja je preljubnik, i onaj koji osvaja osobe ženskog pola, iako je u bračnoj zajednici, tj. ima legalan brak i jednu suprugu.

Švaler predstavlja osobu muškog pola, koja je šarmantna i galantna, naročito prema ženama. On, u principu, jako dobro poznaje žene, u većini slučajeva je jako snalažljiv u osvajanju ženskih srca i neretko doživljava neuspeh i odbijanje od strane žena. U osnovi, švaler oko sebe nema mnogo drugarica u pravom smislu te reči, već u svakoj od njih vidi potencijalnu partnerku.

Pored svoje zakonite žene, švaler flertuje sa drugim ženama, a ima i slučajeva kada održava i dužu ljubavnu vezu sa drugom ženom. Za sobom vuče negativne komentare, okoline. Osnovna osobina švalera je da ne prihvata ravnopravnost. Švaler ima na prvi pogled, mačo stav i vodi glavnu reč u komunikaciji. Redovno prati modu, trudi se da bude primećen, kao i da izgleda mlađe za svoje godine. Za sebe smatra da je neodoljiv, te se na takav način i ophodi prema okolini.

Psiholozi tvrde da švaleri nisu toliko zanimljivi ljubavnici, kao što je kroz literaturu bio Kazanova, već su u biti, puni sakrivenih kompleksa, tj. uplašeni dečaci koji su stali u nekom delu svog detinjstva, puni straha i bez samopouzdanja za budućnost.

Zanimljiva je činjenica i ta, da švaleri imaju “svoj dan”, a to je 13. februar, poznatiji kao “Dan švalera”. Ovaj datum je osmišljen od strane popularnog sajta za sklapanje vanbrančnih veza – “Gleeden”. Prema statistici, 52 % ljudi proslavlja ovaj dan, kao legalni parovi što proslavljaju Dan zaljubljenih, 14. februar.


Sponzorisano:

Slične definicije