Suši – definicija, značenje i osnovni recept

Suši (eng. Sushi) predstavlja jelo poreklom iz Japana, a sastoji se od kuvanog pirinča kome se dodaje „šari“ (pirinčano sirće) i od dodataka pirinču, tzv. neto dodaci (najčešće je to riba i morski plodovi). Iako postoji više vrsta sušija, zajednička stvar koju svi sadrže je pirinčano sirće. Kod nas postoji opšta zabluda da suši označava sirovu ribu, što uopšte nije tačno. Sirova riba, tj. serviranje sirovog mesa naziva se sašimi i nema nikakve veze sa sušijem. Suši (njegov originalni oblik) se prvi put pojavljuje u jugoistočnoj Aziji, pod originalnim nazivom „narezuši“. Tek kasnije dolazi do Kine, a naposletku i do samog Japana. Reč suši bi se mogla prevesti kao nešto „kiselog ukusa“. Narezuši je dosta nalik sušiju, on se pravi tako što se riba, koja je prethodno obmotana pirinčanom kiselinom, fermentiše i time dobija kiselost. „Naslednik“ narezušija je ožizuši i na kraju postaje suši, poznat i kao „edomae nigirizuši“. U savremenom japanskom sušiju, za razliku od starijih oblika, lakto – fermentisani pirinač se bacao, a riba koja je u njemu bila fermentisana se, nakon fermentacije, jela sama i zbog toga takav funazuši ima jači miris i ukus. Suši koji se u Osaki pravio, tako što su mu se pirinač i morski plodovi presovali bambusovim kalupima, postao je ožizuši. Naziv današnjeg, savremenog sušija, edomae nigirizuši, dobio je ime po tokijskoj obale Edomae, gde se lovila riba za pripremu ovog jela, a „izumitelj“ ovog modernog sušija je Hanaja Johej.

Postoje 6 vrsta sušija, a to su: Čirašizuši, Inarizuši, Makizuši, Narezuši, Nigirizuši i Ošizuši.

Čirašizuši je posuda sa sušijem koji je prekriven sirovom ribom i dodacima povrća.

Inarizuši se priprema kao tofu (nešto nalik surutki) pohovane vrećice, koje su napunjene isključivo pirinčem.

Makizuši (norimaki, makimono) ili rolovani suši cilindričnog oblika, koji je napravljen uz pomoć makisua (bambusov podmetač). Uglavnom se seče na manje kolutiće, a obmotan je morskom algom „nori“, krastavcem, peršunom ili papirom od soje. Vrste makizušija su klasifikovane prema načinu obmotavanja rolnice, a to su: Futomaki (velika i debela rolnica), Hosomaki (tanka rolnica), Temaki (ručna rolnica), Uramaki (izvrnuta rolnica).

Narezuši (zreli suši) se pravi tako što, prethodno očišćenu ribu, treba natopiti solju, staviti u drvenu burad, a zatim se pokriva kamenom koji se naziva cukemonoiši. Da bi ovaj suši bio spreman za jelo, potrebno je da prođe 6 meseci, tj da se riba skroz isuši i da nestane sva voda.

Nigirizuši (ručno spreman suši) uglavnom se servira u paru, a sprema se tako što se na suši ovalnog oblika pritisne pravougaona kutijica među dlanovima, a sušiju se dodaju malo vasabija (japanski začin) i neto dodaci (losos, tuna ili drugi morski plodovi). Njegove podvrste su: Gunkanmaki (vojnobrodna rolnica) i Temarizuši (kuglasta rolnica).

Ošizuši – Hakozuši (presovani suši) tj. suši u kutiji, vrsta je sušija koja se priprema tako što se masi daje oblik uz pomoć ošibakoa (drvenog kalupa). Njegove podvrste su: Batera i Sabazuši.

U sledećim redovima, pojasnićemo vam, kako sami možete napravite ovo popularno jelo. Prijatno!

Sastojci:

  • filetirani, sitni komadi sveže ribe (npr. losos, skuša, tuna…)
  • jedan list nori algi
  • povrće po želji (mladi luk, šargarepa, paprika…)
  • skuvani pirinač
  • ukiseljeni đumbir
  • vasabi pasta
  • soja sos
  • asura (trska za oblikovanje sušija)

Način pripreme:

Nakon pripreme svih sastojaka i stavljanja asure za oblikovanje, na tu asuru ćete staviti list nori algi, ali tako da ona strana koja je hrapavija bude okrenuta ka dole. Nakon toga, ravnomerno stavljate oceđeni pirinač, ali tako da ona strana algi kojom ćete kasnije početi zamotavanje, ne budu skroz pokrivena pirinčem. Povrće je potrebno iseći na rezanca i zajedno sa ukiseljenim đumbirom i malo vasabi paste, postaviti uzdužno preko pirinča (u odnosu na pravac motanja). Sada ste spremni da, uz pomoć asure, počnete zamotavati suši. Pravilo je da se prvo mota ona strana nori algi koja je prekrivena pirinčem, a motanje završavate onom stranom koja nije pokrivena. Taj kraj ćete pokvasiti sa malo vode i pričvrstiti ga za ostatak umotanog sušija. Suši ćete iseći na male kolutove, a uz njega možete poslužiti soja sos koji ste prethodno pomešali sa vasabi pastom.


Sponzorisano:

Slične definicije