Statista

Statista je pojam grčkog porekla, u bukvalno prevodu znači – nemi lik, upotrebljava se u svakodnevnom govoru, a sam pojam je najčešće vezan za pozorište i film. U pozorištu se statistom naziva osoba koja nema stalno angažovanje na sceni. Za ulogu statiste nije neophodno posebno školovanje, kao što je to slučaj u filmskoj industriji i pozorištu, kod profesionalnih glumaca.

Prema definiciji, pod statistom se podrazumeva lice koje nema stalno angažovanje u pozorištu, pa samim tim radi po potrebi, odnosno povremeno i na poziv. Uloge statiste su najčešće male, jednostavne i nezapažene. Što se tiče teksta na sceni, statisti ponekad imaju svojih par rečenica tokom predstava, ali se dešava da nemaju nikakav tekst da govore, već su okupljeni u masi i slično. Statisti se uglavnom tokom predstava ili filma pojavljuju u pozadini, iza glavne scene i postave glumaca, pa tako oni mogu biti u ulogama slučajnih prolaznika, pešaka, gosta u određenom restoranu, kupaca u prodavnici i slično.

U današnje vreme, statisti se sve češće angažuju za potrebe snimanja serija i filmova. Razlika između profesionalnih glumaca i statista, pored stepena obrazovanja je i novčana nadoknada, odnosno dnevnica koje statista dobija i koja je znatno manja u odnosu na profesionalnog glumaca određenog filma ili predstave.

Ranije je, dok nije uznapredovala filmska industrija, do pojave digitalizacije, za potrebe snimanja filma, odnosno određene masovne filmske scene, bio potreban veliki broj statista. Često se sreće i termin – “kaskado statisti”, naročito u akcionim i ratnim filmovima, tj. scenama koje su rizične.

U te scene spadaju i kadrovi masovnim demonstracija, rata, elementarnih nepogoda, tuča, scene koje zahtevaju pirotehniku i slično. Za ovakve scene statisti, odnosno kaskado statisti su posebno osigurani od strane producenta.

Pored pozorišta i filmske industrije, statisti su prisutni i u drugim oblastima medija – u reklamama, TV emisijama, spotovima i slično. Film koji je važio za film sa rekordnim brojem statista je – “Gandi”, biografski film, snimljen 1982. godine. Film prati život Mahatme Gandija, vođe indijskog pokreta za nezavisnost, a režirao ga je Ričard Atenboro. U sceni sahrane, u filmu, režiser je koristio više od 300 000 statista. Pored ovog filma, po velikom broju statista je poznat i film – “Ben Hur” (1959), koji je brojao 50 000 statista


Sponzorisano:

Slične definicije