Starleta – značenje pojma

Naziv “starleta” potiče od italijanske reči “starletta” što znači “zvezdica.” Tokom 30-ih godina u Holivudu se se upotrebljava da bi označila mlade, još neafirmisane filmske i pozorišne glumice u usponu. Danas se koristi kao sinonim za devojke koje, uprkos tome što nisu ni glumice ni pevačice, aktivno učestvuju u javnom životu i često se pojavljuju u medijima.

Razvojem društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama, ovo zanimanje postalo je još popularnije. Starlete obično nemaju stalno zanimanje, a čest su gost svih važnih događaja.

Slikaju se za naslovnice časopisa, a njihove veze s poznatim i uspešnim muškarcima pune novinske stupce. Starlete su devojke koje dosta ulažu u svoj fizički izgled, i, uslovno rečeno, na tome grade svoj uspeh.

Osim toga pojavljuju se u medijima, pišu modne blogove i dele savete drugim mladim devojkama.

Ova vrsta zanimanja se postepeno širila s pojavom tzv. rijaliti programa, koji su poslužili kao svojevrsna odskočna daska za građenje karijere megazvezde.

Najpoznatije starlete na svetu su svakako sestre Kardašijan, koje su, između ostalog, pionirke u svetu rijaliti programa. Svoju popularnost sticale su tako što su dozvolile televizijskim kamerama da uđu u njihov dom, te da ih prate 24 sata. Učešće u rijaliti programu „U korak sa Kardašijanima“ („Keeping up with Kardashians“, je ovoj porodici donelo  svetsku slavu i poslužilo da ostvare ozbiljne karijere u modnoj industriji. Najpoznatija od njih, Kim Kardašijan (Kim Kardashian) je, prvo zahvaljujući kućnom videu sa svojim tadašnjim dečkom koga su pogledali milioni ljudi, a kasnije učešćem u rijalitiju, stekla status velike zvezde. Ima svoju liniju odeće i prodavnice širom Amerike. Brak s reperom Kanjeom Vestom (Kanje West) dodatno je povećao njenu popularnost. Toliko da je ostvarila san mnogih devojaka i našla se na naslovnici magazina „Vog“ („Vogue“). Njena sestra, Kendal Džener (Kendall Jenner) je trenutno jedna od najpoznatijih mankenki i među najtraženijim tom modelima na svetu.

Magazin „Forbs“ („Forbes“) je 2016. godine objavio listu najplaćenijih rijalti zvijezda, tj. starleta na svetu. Na prvom mestu našla se Kim Kardašijan čije se bogatstvo procenjuje na 51 milion američkih dolara. Među top 10 našle su se njene sestre Kajli Džener (Kylie Jenner) sa 18 miliona dolara, Kendal Džener sa 17 miliona i Kloi Kardašijan (Khloe Kardashian) sa  miliona dolara.

Ipak, starlete sa ovih prostora ne mogu se pohvaliti tolikim sumama na računu. Učešćem u rijaliti programima i drugim televizijskim emisijama, te snimajući reklame i družeći se sa poznatim ljudima, zarađuju mnogo manje novca.

Najpoznatije starlete sa prostora bivše Jugoslavije su Stanija Dobrojević, Soraja Vučelić, Ava Karabatić, Nives Celzijus, Anastasija Buđić, Maja Morales, Urška Čepin, Katerina Stojanovska, Katarina Knežević, poznata kao ljubavnica Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi), bivšeg italijanskog premijera.


Sponzorisano:

Slične definicije