Šta je zolja?

Zolja je vrsta oružja ali i vrsta insekta. U prvom slučaju „Zolja (M – 80)“ je naziv za ručni protivoklopni raketni bacač, sa svojim kalibrom od 64 mm, i namenjen je za jednokratnu upotrebu. Zolja je proizvedena u bivšoj SFRJ, a nastavila je da se proizvodi i u Srbiji i Makedoniji. Veoma je slična američkom raketnom bacaču M – 72 LO, s’ tim što je od pomenutog raketnog bacača, bolja po preciznosti i ima efikasniji domet.

Prilikom izrade ove vrste naoružanja, upotrebljeni su laki materijali (ojačana plastična vlakna) i zolja je, u osnovi, relativno malih dimenzija i po težini laka. Takođe, zolja je lako prenosiva i može da bude u sastavu opreme svakog vojnika iz pešadije, a spada u protivoklopna oružja.

Raketno zrno zolje se nalazi u lanisirnoj cevi i kontejneru, koji su spojeni u jednu jedinicu. Raketno zrno zolje je kalibra 64 mm i nalazi se u zadnjem delu lansera. Sastoji se od ekspolozivne bojeve glave, krilca stabilizatora i raketnog motora. Bojeva glava zolje može da probije 300 mm homogenog čeličnog oklopa (pod uglom od 90˚). Lanser zolje (M – 80) je teleskopski i sastoji se od dve plastične cevi, od kojih je jedna skroz uvučena u drugu. Zolja je  opremljena kontaktnim ili piezoelektričnim detonatorom. U nju je ugrađen i mehanizam za samouništenje (ugrađen u raketno zrno), sa ciljem da bude uništeno, ukoliko nakon 5 sekundi leta ne pogodi metu. Raketno zrno izlazi iz lansera brzinom 190 m/s. Tehničke karakteristike zolje su sledeće: kalibar (64 mm), težina lansera (3 kg), težina lansera bez raketnog zrna (1,58 kg), težina raketnog zrna (1,42 kg), težina bojeve glave (0,31 kg), težina pogonskog goriva (0,128 kg), dužina lansera u položaju marša (800 mm), dužina lansera u borbi (1200 mm9, dužina raketnog zrna sa skupljenim krilcima (664 mm), početna brzina zrna (190 m/s), probojna moć (300 mm), domet sa metom veličine 2 m (220 m) i maksimalni domet (1280 m).

Termin zolje se upotrebljava i kada se govori i o posebnoj vrsti ose iz rodova Vespula i Polistes. Prema naučnoj klasifikaciji, zolje predstavljaju vrste osa iz podreda Symphyta (tj. biljne ose).

Najpoznatije vrste zolja su:

  • lisna zolja (iz roda Acantholyda),
  • obična borova zolja (iz roda Diprion pini),
  • riđa borova zolja (iz roda Neodiprion sertifer),
  • kruškova lisna zolja (iz roda Neurotoma flaviventris),
  • bukova lisna zolja (iz roda Neurotoma nemoralis),
  • belonožna trešnjeva zolja (iz roda Tenthredo albipes).

Telo zolje je žute i tamno smeđe boje, agresivne su, a njihov ubod je jako boln i mnogo opasniji od uboda pčele. U prirodi, zolje su najviše zastupljene u avgustu i septembru, odnosno dolaskom jeseni, kada skoro svo voće pristiže na rod.


Sponzorisano:

Slične definicije