Šta je Skype (skajp)?

Skype je aplikacija za razmenu poruka i video poziva putem interneta.  Registrovanim korisnicima omogućuje da, osim razmene tekstualnih i video poruka, šalju i primaju digitalne dokumente poput fotografija, tekstova i video snimaka. Osim pojedinačnih, moguće je ostvarivati i konferencijske pozive, te slati kontakte, novac na račun i slično.

Većina usluga ovog internet servisa je besplatna, pretplata se naplaćuje samo za pozive na fiksni ili mobilni telefon.

Skype su 2003. godine osnovali Šveđanin Niklas Zenstrom (Niklas Zennstrom) i Danac Janus Fris (Janus Friis) u saradnji s estonskim programerima Ahti Heinlom (Ahti Heinla), Pritom Kasesaluom (Priit Kasesalu)  i Janom Talinom (Jan Tallin) koji su razvili pozadinu aplikacije.

U septembru 2005. eBay je kupio Skype za 2,6 milijardi dolara, a u maju 2011. vlasništvo nad platformom kupio je Microsoft za 8,5 milijardi dolara.

Sedište kompanije nalazi se u Luksemburgu, ali većina razvojnih timova i 44% zaposlenih rade u Talinu i Tartu u Estoniji.

Skype omogućuje komunikaciju među korisnicima putem mikrofona, web kamere i poruka. Razgovori između korisnika koji koriste Skype je besplatna, dok se pozivi prema mobilnim i fiksnim telefonima naplaćuju. U svom izvornom obliku, Skype je sadržio hibridni sistem peer-to-peer (P2P) mrežu i istoimeni program koji pruža uslugu internet telefonije (VoIP). Tokom 2016. i 2017. godine, Microsoft je prilagodio aplikaciju kako bi razmena poruka bila više korištena od poziva. Skype za Windows, Linux, iOS i Android doživeo je značajne, vidljive promene.

Uprkos ekspanziji drugih društvenih mreža i načina komunikacije, statistike pokazuju da Skype ima više od 300 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Etimologija

Naziv Skype je izveden iz sintagme „Sky peer-to-peer“, koji je nakon toga sažet u „Skyper“. Međutim, ovo ime domena bilo je već zauzeto, pa su autori odlučili da aplikaciji daju naziv „Skype“.

Razvojni put

Nakon što je Microsoft preuzeo platformu, Skype je doživeo brojne promene. U julu 2011. je u saradnji s kompanijom Comcast unapredio video pozive putem HDTV setova. U junu 2013. godine razvijena je besplatna usluga koja omogućuje razmenu poruka na  operativnim sistemima Windows Mac OS, iOS, Android i BlackBerry. 12. avgusta 2013. Skype je objavio ažuriranu verziju aplikacije za Apple iPhone i iPad koji omogućuje kvalitetne video zapise za iPhone 5 i iPad četvrte generacije. U decembru 2014. godine tim Microsoft Officea je objavio da će novi softver za čet koji pokreće Skype biti ugrađen u svom softveru, pružajući alate koji omogućuju lakšu komunikaciju između radnih timova. 15. septembra 2015. godine Skype je uveo „sasvim novi načine izražavanja na Skypeu“ i to putem kratkih isječaka (gifova) sa likovima iz filmova i TV emisija koje korisnici mogu koristi poput emotikona. U tome su im pomogli Universal Studios, Disney Muppets i televizijska kuća BBC. U decembru 2015. godine Microsoft je unapredio aplikaciju kako bi olakšala rad poslovnim licima i velikim kompanijama koje posluju širom sveta (Skype to Business). U januaru 2016. omogućeno je besplatno grupno komuniciranje na mobilnim uređajima, uključujući iOS i Android. Mesec dana kasnije, Microsoft je najavio uvođenje grupnih pozive za pametne telefone i tablete u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi. U julu je unapređena aplikacija za operativni sistem Linux. Ubrzo nakon toga uvedene su promene aplikacije za uređaje koji koriste iOS operativne sisteme, uključujući opciju za pozivanje kontakata na Skypeu putem Appleovog ličnog asistenta Siri, tj. njenih govornih naređenja. 27. februara 2016. pokrenut je Skype for Bussines za Mac uređaje.

Microsoft je početkom 2017. godine najavio novu generaciju Skypea koji će prvo biti dostupan na mobilnim platformama – Android i iPhone, a nakon toga i za desktop uređaje. U fokusu novog Skypea će biti čet. Grupa ćaskanja će postati personalizovana. Dizajniran je i sasvim novi korisnički interfejs, s ciljem da omogući bolje deljenje sadržaja. Zatim, tu je i integrisana kamera, dostupna prevlačenjem prsta preko ekrana, kako bi korisnicima bilo olakšano beleženje i deljenje trenutaka iz svakodnevnog života. Takođe, fotografije se mogu „ukrasiti“ uz pomoć filtera, nalepnica i različitih natpisa. Da je Skype u potpunosti obnovljen, pokazujuje i nova karakteristika – „Highlights“ koja omogućava korisnicima da naprave „Highlight Reel“ svog dana sa fotografijama i video zapisima. Samo korištenje ove opcije je maksimalno pojednostavljeno, te korisnici putem kamere mogu da snime fotografiju ili video, postave ga u Highlight ili pošalju nekom od svojih kontakata. Izmenjen je i centralni Find panel, gde korisnici mogu pronaći različtie dodatke koji im omogućavaju da naprave zajedničke sadržaje, te da pronađu potrebne informacije.


Sponzorisano:

Slične definicije