Šta je Instagram?

Instagram je besplatna aplikacija i internet servis za mobilne uređaje i desktop računare koja svojim korisnicima omogućava obradu i razmenu fotografija i video zapisa. Instagram takođe omogućava deljenje sadržaja na drugim društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, Foursquarea, Tumblra, Flickra i Posterousa.

Osmislili su ga programeri Kevin Sistrom (Kevin Systrom) i Majk Kriger (Mike Kriger).

Prema rečima autora naziv „Instagram“ je nastao kao kovanica reči „instant“ i „telegram“. Prisećajući se starih Polaroid foto-aparata koje su često imale prefiks „instant“, odlučili su da ga unaprede mogućnošću da, baš poput telegram, brzo stigne do većeg broja ljudi.

U oktobru 2010. godine predstavljen je kao mobilna aplikacija za operativni sistem iOS. Verzija za Android uređaje došla je dve godine kasnije, u aprilu 2012. godine.  Aplikacije za Windows 10 i Windows 10 Mobile predstavljene su u aprilu i oktobru 2016. godine.

Koristeći različite filtere i ostale dodatke registrovani korisnici Instragama imaju mogućnost da svoje obrađene fotografije i video zapise dele sa drugim korisnicima. Postavljanjem tzv. haštagova (hashtags #) uz fotografije korisnici ih povezuju sa ostalim sadržajima na društvenoj mreži. Osim toga, korisnicima je dostupna opcija  „geotag“, kojom se označava mesto na kome je fotografija snimljena. Putem Instagrama korisnici mogu da se povezuju na profile drugih društvenih mreža, ali i da tu opciju onemoguće.

Od svog osnivanja do danas Instragam je doživeo mnogo izmena. Recimo, postavljanje video zapisa na Instragramu do 2013. godine bilo je ograničeno samo na snimke od 15-ak sekundi, pri čemu je i kvalitet samog snimka bio upitan. Danas je na mrežu moguće postaviti duže, veće i kvalitetnije snimke. Putem privatnih poruka ranije su se mogle razmenjivati samo fotografije, danas je putem njih moguće deliti i ostale digitalne sadržaje. U avgustu 2016. godine Instagram je predstavio opciju „Priče“ (Stories) koja omogućuje korisnicima da objavljuju „žive priče“ iz svog života koje „nestaju“ nakon 24 sata. U aprilu 2017. predstavljene su „nalepnice s povećanom stvarnošću“ (augmented reality stickers), a mesec dana kasnije korisnicima je omogućeno postavljanje zanimljivih filtera na fotografije.

Instagram je široj javnosti predstavljen 2010. godine, a za manje od dva meseca imao je skoro milion registrovanih korisnika. Do aprila 2017. godine ovoj društvenoj mreži pridružilo se 700 miliona ljudi, a postavljeno je preko 40 milijardi fotografija.

2011. godine Apple ju je proglasio aplikacijom godine, a godinu dana nakon toga prodata je Marku Zakerbergu (Mark Zuckeberg), vlasniku Facebooka za milijardu američkih dolara.

Brojni časopisi su Instagram proglasili jednom od „najuticajnijih društvenih mreža na svetu“. Na listi „Stotinu najboljih iPhone aplikacija svih vremena“ Instagram je 2015. godine zauzeo prvo mesto. S druge strane, kritičari im zameraju što nisu onemogućili navodnu preprodaju droge putem ovog servisa, ali i brojne cenzure koje su uvedene. Rezultati ankete koju je 2017. godine sprovela Velika Britanija pokazuju da građani ove zemlje smatraju da je „Instragam veoma loš za mentalno zdravlje mladih“.


Sponzorisano:

Slične definicije