Šta je fijasko?

Fijasko je reč, proistekla od italijanskog izraza fare fiasco, što u prevodu znači – propasti, totalni neuspeh, promašaj, dok sama italijanska reč – fiasco znači – boca. Generalno gledano, fijasko predstavlja veliki neuspeh, propast, slom, bruku. Ovaj termin se najčešće upotrebljava, uglavnom za dešavanja koja su vezana za određeni javni nastup (na primer, nakon nekog neuspešnog pozorišnog komada i sl.).

Fijasko se u slobodnom govoru često upotrebljava, u svim sferama društva. Naime, predstavlja potpunu propast nečega, a u upotrebi su i sledeći sinonimi za fijasko – debakl, srozavanje, prokletstvo, havarija, gubitak, nesreća, nazadovanje, neuspeh, slom itd. Izdvajaju se brojni primeri i fraze na temu fijaska, među kojima su i: “Predstava je bila veliki fijakso, pola pozorišne sale je bilo prazno” / “Ako se bude i dalje čekalo, možemo doživeti još jedan fijasko” / “Ovo je potpuni fijasko, u svakom pogledu” / “Ako nam ne uspe ovo delo, biće to tvoj fijasko, ne moj” / “Ne bi trebao da sve ovo, posle toliko uloženog truda i rada, pretvoriš u fijasko” itd.

Fijakso se koristi i u politici, sportu, poslu, umetnosti, modi, ali i kod pojedinaca (lično). Na primer, u politici – fijasko bi se objasnio na sledeći način: Određena politička stranka je dobila veoma mali broj glasova na određenim izborima, da je deplasirano zašto se uopšte i kandidovala. U modi, na primer, od određene modne revije, od koje su mnogi očekivali veliki uspeh i pažnju, ostao je neuspeh, neposećenost, i zaključak da se nije trebala ni održavati. Naravno, sve ovo prati veliko izdvajanje novčanih sredstava, i u tom smislu, fijasko još teže pada grupama koje pripremaju određena dešavanja i događaje. Za pojedince (lično), fijasko isto tako, veoma teško pada, pre svega zato što utiče na sujetu, a isto tako i narušava ego ličnosti. Takođe, fijakso može da stvori i određene problem u budućnosti, pre svega zbog narušenog imidža, naročito kada se radi o poslu ili finansijama.

Sve u svemu, fijasko ne bi trebalo gledati u negativnom kontekstu. Svaki pojedinac ili grupa treba bar jednom doživeti neuspeh, čime bi dobili “vetar u leđa” za dalje, odnosno, za put napred. Posle fijaska se ne bi trebalo povlačiti, i kako stara rečenica kaže: “Posle svakog neuspeha, stoji uspeh”.


Sponzorisano:

Slične definicije