Šta je dezen?

Dezen je pojam francuskog porekla, nastao od francuske reči dessin, koja u prevodu znači – crtež, a prevodi se i označava – mustru, šaru, vrstu, uzorak i najčešće je vezana za tkaninu. Termin se u najvećoj meri koristi u modnoj industriji.

Dezen se razlikuje po boji, veličini, obliku (na primer – cvetni, prugasti, karirani, tufnasti dezen i drugo). Dezen ne obuhvata samo šaru na garderobi, već i na drugim predmetima – tortama, vratima, nameštaju, gumama i drugo. Takođe, pojam dezena se upotrebljava i u likovnoj umetnosti, takođe i u značenju uzorka, vrste, namere, plana, cilja. Muzička industrija pojam dezena predstavlja kao osnovnu jedinicu kompozicije.

Moda je godinama pratila različite vrste dezena, među kojima su karirani dezeni, pepito, tufnasti, prugasti itd.

Karirani komadi odeće se uglavnom vezuju za poslovnu garderobu, a takođe i kombinovanje kariranog sa kariranim. Pored kariranog dezena, poslovni stil odevanja prate i sitne neprimetne pruge. Ovakvi dezeni sužavaju figure, čineći osobu vitkijom.

Zadnjih godina, modnu scenu su obeležavali tzv. “Animal print” dezeni (leopard i zebra šare).

Retro i damski modni stil uglavnom karakteriše tufnasti dezen.

Pepito dezeni mogu da se nose u svakoj prilici, u zavisnosti od kombinovanja sa ostalom garderobom.

Moda iz godine u godinu napreduje, smenjuju se načini odevanja, vraćaju se stari dezeni u modu, ali jedno važi – kultura u stilu mora da postoji, bilo o kakvom dezenu je reč.


Sponzorisano:

Slične definicije