Skandal

Skandal je pojam francuskog porekla, nastao od francuske reči scandale, koja u prevodu znači – delo, dok izraz “skandalozan”, znači – neverovatan, neviđen. Ovaj pojam je sinonim za pojam – afera.

Ovaj pojam u biti opisuje senzacionalan događaj ili određeno ponašanje i često se vezuje i odnosi na javnu nepristojnu sramotu.

Šira definicija skandala obuhvata optužbe koje obuhvataju šire ekspozicije. Na primer, društvo je skandalozno kada krši neke od moralnih normi i zakonskih zahteva.

Skandali mogu biti činjenični, neistiniti ili u kombinaciji obe vrste.

Širenje skandala najbrže vrše savremeni mediji i uglavnom su vezani za javne ličnost iz raznih sfera života i društva. Početak primene štamparije, mediji su uspešnije pratili dešavanja na javnim scenama i predstavljanje skandala pred auditorijumima. Postoje i slučajevi kada mediji podržavaju ili se pak protive određenim organizacijama, tako što i sami prave skandale.

U zavisnosti od okolnosti (oblika života i životnih ili društvenih aktivnosti), skandali poseduju različite oblike i mogu biti:

  • politički skandali,
  • akademski skandali,
  • finansijski skandali,
  • sportski skandali,
  • novinarski skandali i
  • seksualni skandali.

Politički skandali se prevashodno vezuju za ličnost, organizaciju ili delatnost koji se tiču politike i političke scene ili državne uprave, uopšteno.

Najpoznatiji politički skandal u savremenoj istoriji je bio skandal “Watergate” u Sjedinjenim Američkim Državama iz 1974. godine kada je posle razotkrivanja došlo do ostavke predsednika R. Nixona.

Akademski skandali se nazivaju još i akademskim prekršajima i predstavljaju svaku vrstu prevare koja se javlja u akademskim krugovima.

Finansijski skandali su vezani za sve vrste malverzacija na bilo kojim nivoima, a vezani su za novac i novčane transakcije na javnoj sceni.

Sportski skandali pripadaju događajima koji su vezani za sport i mnoge sportske aktivnosti, a suprotne su zakonskim propisima, običajima i moralnim normama. Tu se uglavnom ubrajaju svi namešteni mečevi, utakmice, doping igrača i slično.

Novinarski skandali su vezani za novinarsku delatnost i sve događaje i aktivnosti medija ili novinara, a ujedno krše zakon, običaj i moralne norme, kao i načela novinarske etike. Novinarski skandali imaju više oblika, ali su najčešći oni kada mediji, tj. novinari objavljuju lažne informacije.

Seksualni skandali su sve prisutniji u javnosti, a obuhvataju sva dešavanja vezana za seksualno uznemiravanje, partnerske prevare javnih ličnosti, mobing i slično.


Sponzorisano:

Slične definicije