Sinolog i sinologija

Sinolog je pojam koji se odnosi na proučavaoce, odnosno poznavaoce kineskog jezika, umetnosti, istorije, književnosti i ostalih oblasti vezanih za kineski jezik i kulturu. Sinologija predstavlja nauku proučavanja kineskog jezika, a sami pojmovi proističu iz grčkog jezika.

Standardni kineski jezik je mandarinski, a osnova mu je pekinški dijalekat. Kinesko pismo zasnovano je na znakovima tj. piktogramima

Sistem za pisanje mandarinskog (kineskog) jezika u latinici se naziva Gvoji Romandži (Nacionalna romanizacija) ili skraćeno – GR. Sam sistem je smislio Juenžen Džao, zajedno sa lingvistom Lin Jutangom, u period od 1925. – 1926. godine. Kina je 1928. godine usvojila Gvoji Romadži i prihvatila je kao službenu latinizaciju. Sa Gvoji Romadžijem se naznačavao izgovor u rečenicama mandarinskog jezika. Zagovornici su pri tom bili ubeđeni da će se napraviti sistem za pisanje reformisanog kineskog pisma.

Međutim, uprkos podršci lingvista kojih je bilo malo u Kini i inostranstvu, Gvoji Romandži je negativno prihvaćen zbog svoje složenosti. Njegov uticaj je ipak još uvek prisutan, jer nekolicina principa uvedena od onih koji su ga osnovali su bila korišćena u latinizacijama koja su došla posle njega. Redosled tonskog pravopisa ostao je u standardnom pravopisu imena kineske pokrajine Šensi i dr.

Sinologija kao nauka predstavlja obimno područje koje obuhvata dobro poznavanje svega vezanog za Kinu i sinolog je taj koji svim tim podacima, mora izuzetno dobro da barata. Na oko gledano, kineski jezik nije nimalo lak jezik, naročito zbog njihovih slova, koja se bitno razlikuju od slova i alfabeta zastupljenog na Balkanu.

Iz godine u godinu dolazi do porasta broja Kineza na području kako Balkana, tako i većeg dela Evrope. Na osnovu toga, kineski jezik uključujući i kulturu, istoriju, književnost i umetnost postaje sve popularnija među našim narodom, te se mnogi odlučuju da upišu studije upravo ovog jezika. Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu postoji katedra za kineski jezik u kulturu, koja iz godine u godinu skuplje sve veći broj studenata.


Sponzorisano:

Slične definicije