Rospija

Rospija je pojam persijskog porekla, nastao od persijske reči rūspi, koja je prešla i nastanila se u turski jezik i tursko govorno područje kao orospu i u obe forme označava žensku osobu koja je svađalačke prirode i prostitutka, generalno – nemoralna ženska osoba.

Pojam rospije je u srpski jezik uveden više kao sleng, smešten u grupu turcizama i tumači se kao žena koja je spremna na svađu (tzv. jezičara), zla žena i bludnica.

Sinonimi za rospiju su: ala, zlica, oštrokondža, gadura, zmija, kuja, jadnica, guja, aždaja, bednica, opajdara, alapača, podmuklica, karakondžula i slično.

Rospije su poznate po tome da manipulišu okolinom, a u narodu se nazivaju još i opajdare ili kalašture. Pojedini ih predstavljaju kao zle žene, kojima zadovoljstvo pričinjava da muče druge, da imaju osvetnički ton u svakoj komunikaciji, tim ponašanjem povređuju okruženje, te su nepoželjne u društvu.

Prema legendi, u Beogradu je nekada davno postojao čovek, po imenu Rospi – Ćuprija. Nekada glavna kapija trgovine Beograda, bio je most koji je nosio ime ovog čoveka, a na njemu su se okupljale prostitutke. Takođe, sa tog mosta su građani bacali svoje neverne žene. I dan danas, taj deo Beograda, koji se nalazi na Karaburmi, nosi isti naziv.


Sponzorisano:

Slične definicije