Rokfeler

Rokfeler je termin koji u prenesenom značenju podrazumeva izuzetno bogatu osobu, a potekao je od porodice Rokfeler iz Amerike. Osnivač porodice Rokfeler bio je Džon Dejvison Rokfeler, industrijalac i filantrop.

Svoje abnormalno bogatstvo porodica Rokfeler stekla je baveći se naftnom industrijom u svom preduzeću “Standard Oil Company” (1870). Osnivač porodice vremenom je postajao sve bogatiji te tako postao najbogatiji čovek Amerike i sveta. Vredeo je više milijardi dolara. Sa svojih 12 godina, on je gajio ćurke i tako zaradio svojih prvih 50 dolara. Počeo je čak i pozajmljivati lokalnim farmerima novac uz kamatu od 7 % godišnje.

Dejvid Rokfeler (1915 – 2017)

Možda čak najpoznatiji iz porodice Rokfeler bio je Dejvid Rokfeler, koji se rodio u Njujorku 12. juna 1915. godine, a umro 20. marta 2017. godine u svojoj 102. godini života. On je bio američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi sveta, savremenog doba. Prema podacima časopisa Forbs, njegova imovina je vredela oko 3 milijarde dolara. Dejvid je najmlađi sin od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona Rokfelera seniora.

Preduzeće “Standard Oil Company” je bila u žiži javnosti zbog protiv – zakonitog stvaranja monopola 1911. godine, i tada je odlukom vlasti Sjedinjenih Američkih Država bila prisilno razdeljena na 34 kompanije. Govori se da je Dejvid imao ogroman uticaj u svetu, a sav svoj novac je koncentrisao u krugu svoje porodice.

Diplomirao je 1936. godine na Univerzitetu Hardvard i nakon toga je počeo da radi u porodičnoj banci u Londonu. U isto vreme dok je radio u banci završavao je i svoje postdiplomske studije na “London School of Economics”.

Doktorirao je 1940. godine iz oblasti ekonomije na Univerzitetu u Čikagu, koji je osnovao njegov otac Džon D. Rokfeler. Iste godine počinje da radi u gradskoj upravi u Njujorku.

Takođe, 1940. godine, Dejvid se oženio sa Margaret Megrat i sa njom dobio šestoro dece, a Margaret je umrla 1996. godine. Nadživeo ju je punih 21 godinu.

II svetski rat je proveo u vojnoj obaveštajnoj službi na poslovima koji su se ticali ekonomske špijunaže, a stigao je i do čina kapetana.

Od 1946. – 1981. godine bio je na mestu glavnog izvršnog direktora u banci “Chase Manhattan Bank”. 1954. godine je osnovao i pokrenuo grupu “Bilderberg”, a 1973. godine je stvorio Trilateralnu komisiju. 1994. godine je osnovao “David Rockefeller Center for Latin American Studies” koji radi u okviru Univerziteta na Hardvardu i sa kancelarijama u Latinskoj Americi.

Nakon svoje poslovne karijere, Dejvid se trudio da dugo održi svoju moć, baveći se i dobrotvornim radom, a 1995. godine, dobio je i civilno najveće američko priznanje – Predsednički orden slobode.

Svuda u svetu, pod izrazom “Živiš kao Rokfeler” i slično se objašnjava izuzetno bogata osoba. Ovaj izraz je ušao u upotrebu širom sveta, na osnovu bogatstva pomenute porodice koja se nastavlja sa svojim potomcima i danas.


Sponzorisano:

Slične definicije