Šta znači reč rezidencija?

Rezidencija (residentia, lat.) predstavlja svojevrsno sedište ili prebivalište. Ova reč, po etimoligiji potiče od latinskog prefiksa re, što znači – ponovo i reči sedere, što znači – sedeti, odnosno od celokupne reči sedere, što se prevodi kao – boraviti, odnosno prebivati. U crkveno – latinskom jeziku, ova reč se koristila kao residentia, što je podrazumevalo sedište biskupa.

Kroz istoriju, još iz vremena feudalnog doba, za vladare se podrazumevalo da imaju svoje rezidencije, a često su menjali mesto boravka i samim tim imali svoje i letnje i zimske rezidencije.

Sam pojam rezidencije se definiše lao sedište određene ustanove, koja može biti okrenuta različitim sferama (politička, ekonomska, kulturna i sl.), odnosno kao mesto stalnog ili čak i privremenog boravka i prebivališta osoba na visokim funkcijama i položajima, kao što su kraljevi, predsednici, ambasadori, patrijarsi, biskupi i slično. Pojedine države i njihova vlast nemaju rezidenciju vladara u svom glavnom gradu, kao što je to slučaj u većini država. Na primer, u Holandiji je rezidencija smeštena u Hagu (a glavni grad Holandije je Amsterdam); u Boliviji je rezidencija smeštena u gradu La Paz (a glavni grad države je Sucre); u Maleziji je rezidencija smeštena u gradu Putrajaya (a glavni grad Malezije je Kuala Lumpur); u Beninu, u Africi je rezidencija smeštena u gradu Cotonou (a glavni grad je Porto Novo); u Tanzaniji je rezidencija smeštena u gradu Daressalam (a glavni grad Tanzanije je Dodoma) itd.

U svakodnevnoj komunikaciji i govoru, rezidencije se pri pominjanju, prvobitno vezuju za bogatstvo i luksuz, kakve su većina od njih. Najluksuznija rezidencija na svetu je trenutno, rezidencija koja je smeštena u Dubaiju, vredna oko 367 miliona dolara. Ova vila je izgrađena u naselju gde su inače smeštene rezidencije, u delu gradan koji se naziva – The Emirates Hills, i sadrži 22 sobe i 16 kupatila, a poseduje i unutrašnji vrt i bazen.

Rezidencija vladara Srbije se nalazi u Beogradu u Tolstojevoj ulici, br 2. i naziva se „Vila Bokeljka“. Ovu vilu trenutno koriste zvaničnici Srbije, a kroz nju su prošli i prethodni vladari SCG, SR Jugoslavije, Komunističke partije i porodica Karađorđević. Vila je sagrađena još 1936. godine, danas je u vlasništvu Republike Srbije, i zauzima prostor od 1 hektara, a površina same vile iznosi 1 700 m2 . Vila je nekada pripadala porodici Karađorđević, odnosno tadašnjem kralju Aleksandru I Karađorđeviću, koji ju je prepisao maloletnom kraljeviću Tomislavu Karađorđeviću. Međutim, splet poznatih okolnosti nakon II svetskog rata, od strane Komunističke partije, onemogućile su Tomislavu Karađorđeviću da vilu povrati u vlasništvo dinastije Karađorđević. Danas je ova vila mesto za održavanje sastanaka državnog vrha i mesto za ugošćavanje zvaničnika i gostiju iz sveta, dok u njoj niko ne stanuje.


Sponzorisano:

Slične definicije