Šta je rahat lokum ili ratluk?

Foto: Prof.lumacorno.

Rahat Lokum (ili ratluk, srb.) je pojam turskog porekla, nastao od dve istoimene turske reči (rahat i lokum) i u bukvalnom smislu se prevodi kao – „zadovoljstvo za grlo“. Rahat Lokum predstavlja vrstu poslastice, koja ima masu nalik na pihtije, a sastavljena je od pirinčanog ili skrobnog brašna, sa dodatkom prah šećera koji se posipa po poslastici kada je napravljena. Za dobijanje različitih vrsta ove poslastice, dodaju se razni sokovi (npr. sok od limuna), sirup od ružinog drveta, pavlaka, čokoladni preliv, seckani orasi, lešnici, bademi, pistaći i drugo.

Rahat Lokum se u Turskoj pravi još od XV veka, a ova vrsta koja je nama danas poznata je nastala 1777. godine u Istanbulu, od izvesnog Hadži Bećira, koji je u gradu imao veliku poslastičarnicu. Rahat Lokum se najviše konzumira u Turskoj, Grčkoj, Kipru, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Svaka od nabrojanih zemalja ima jedinstven recept za „svoj“ Rahat Lokum, a najedinstveniji je onaj koji se proizvodi na Kipru i koga su Kiprani zaštitili posebnim nazivom – „loukumi“ ili Kiparski lokum. Tradicionalno se služi uz ispijanje kafe ili čaja, gde je rahat – lokum serviran na tacni do napitka. Do XIX veka se ova poslastica proširila i na Zapad, a preko libanskih imigranata dospela je i do Brazila.

Bosna i Hercegovina razlikuje rahat – lokum od lokuma. Naime, lokum je izgleda malih komadića nalik masnog i suvog keksa koji je sastavljen od brašna pšenice, putera i šećera, dok se rahat – lokum sastoji od skrobnog brašna, mekan je, želatinast i posut prah šećerom. U Bosni i Hercegovini se turska reč „rahat“ često upotrebljava (rahat na turskom jeziku znači – mirno / u miru), i u slobodnom govoru označava bezbrižnost, strpljenje i slično, a termin „rahatluk“ označava stanje opuštenosti, uživanja, zadovoljstva i sreće. Iz gore navedenog, zanimljivo je i to, da se u Bosni i Hercegovini među narodom, često može čuti i rečenica: „Živio u miru i rahatluku“.


Sponzorisano:

Slične definicije