Radikalno, radikalan i radikalizam

Radikalno kao prilog je pojam latinskog porekla, nastao od latinske reči – radicals (od imenice radicis, radical), koja u prevodu znači – koren. Pomenuti pridev se prevodi kao – korenito, iz osnova, iz korena, temeljno, potpuno.

Radikalizam podrazumeva korenitost, doslednost u zastupanju određenog mišljenja, beskompromisnost, teorije ili ideologije. Ovaj pojam je prvi put upotrebljen o zabeležen 1786. godine, dok se u matematici javio već 1680. godine. U politici se pomenuti pojam počeo koristiti 1802. godine u smislu političkih reformi.

Pojam radikalno se u najvećoj meri upotrebljava u politici, te u političkom kontekstu se upotrebljavao kao sprovođenje određenih političkih stavova do njihovih krajnjih granica.

Često se u politici, radikalizam poistovećuje sa ekstremizmom, iz razloga što sprovođenje ideja i teorija idu bez puno taktike, čime se često menjaju koren i osnova. Takođe, u politici se radikalizam svodi na ideologiju koju zastupaju i pojedinci i pokreti, čime ostvaruju svoje političke ciljeve i programe, bore se za radikalne promene u društvu i slično.

Tokom XIX veka je radikalizmom nazvan i jedan deo liberalne ideologije i ista je imala veoma veliki uticaj na politiku pojedinih evropskih i latino – američkih država.

U svakodnevnom govoru se pod izrazom “radikalna propast” podrazumeva – potpuna propast, dok se u medicine, na primer, u izrazu – “radikalno lečenje” podrazumeva lečenje iz samog osnova bolesti, odnosno – lečenje u potpunosti.


Sponzorisano:

Slične definicije