Pudrijera

Pudrijera je pojam francuskog porekla, nastao od francuske reči poudriere, koja u prevodu znači – kutija za puder. Pudrijere su bile najpopularnije s’ kraja XIX i početka XX veka, naročito na dvorovima širom Francuske. Na pomenutim dvorovima su dame iz plemićkih porodica imale čak i više pudrijera, koje su bile različitih dimenzija, dizajna i oblika. Dezeni su se razlikovali, od modela do modela.

Osnovna uloga pudrijera je tzv. „čuvanje pudera“, a one omogućavaju puderu da u njoj zadrži svoju strukturu i miris. Kvalitetno izrađene pudrijere se mogu upotrebljavati godinama, a da se ne vidi bilo kakvo oštećenje ili pohabanost, iz prostog razloga što su pravljene od kvalitetnog materijala.

Nije bilo ženske osobe toga doba, koja u svojoj kolekciji šminke nije imala barem najjednostavniju pudrijeru. Ranije su se proizvodile samo pudrijere sa puderom u prahu, odnosno kupovao se puder u kesicama i sipao se u pudrijeru. Puderi su tada oskudevali u nijansama, naročito zato što se tada izuzetno cenio beli ten kod žena. Takođe, bilo je važno da se lice ne sija, čime se pokrivalo puderom

Savremeno doba za sobom ne nosi posebnu popularnost pudrijera i njihova proizvodnja i upotreba se znatno smanjila i opala. Međutim, danas postoje antikvarnice koje u svojoj ponudi imaju razne vrste pudrijera baš iz starih vremena, kao i kolekcionare koji se bave skupljanjem starih i unikatnih pudrijera.


Sponzorisano:

Slične definicije