Prototip

Prototip je pojam grčkog porekla, nastao od grčkih reči: protos, što u prevodu znači – prva i reči typos, što znači – oznaka, a predstavlja – prvu sliku, prauzorak, prvi primerak, prvi snimak, uzor, prvi otisak i slično.

U biologiji, prototip predstavlja jedinku kod koje se javljaju bitne osobine neke naredne vrste ili jedinke. Prototip kao termin se koristi i u književnosti u kojoj predstavlja prvobitni lik ili osobu koja služi kao uzor za stvaranje određenog književnog, literarnog lika.

Savremeno doba, pojam prototipa vezuje najčešće za prvi primerak – slike, figure, nekog predmeta ili uređaja, koji će ući u proizvodnju (serijsku ili masovnu). Prototip se uglavnom radi ručno, nakon čega se više puta proba, ispituje i dorađuje, da bi se uopšte započelo sa proizvodnjom istog. Prototipu prethode: maketa (na primer, u elektronici, to su delovi koji proveravaju električne karakteristike budućeg proizvoda) i model (na primer, u elektronici to je štampana ploča koja je ručno rađena, sa montiranim neophodnim elementima).

Posle prototipa sledi:

  • industrijski prototip, koji, iako je rađen ručno, ima skoro sve osobine gotovog proizvoda
  • „nulta serija“ – predstavlja malu seriju koja služi za proveru mašina i alata za uvođenja određenog proizvoda za serijsku proizvodnju
  • prva serija
  • druga serija

Jedan prototip nije uslovljeno da bude tehnički ili optički odgovarajući gotovom serijskom proizvodu, već mu služi kao osnova.

Pri pravljenju prototipa još uvek ne postoje pogoni za serijsku proizvodnju, već su najčešće skuplji nego serijski proizvodi.


Sponzorisano:

Slične definicije