Progresivno

Progresivno je pojam (pridev) latinskog porekla, nastao od latinske reči progressives, što u prevodu znači – napredan, uspešan, nešto što je u razvoju, onaj koji ide napred i slično. Suprotan ovom pojmu je regresivan. Sam pojam je zastupljen u svim sferama javnog života, naročito kod osoba koje su na nekim određenim funkcijama.

Progresivno je izraz koji se koristi i za osobe koje pretenduju savršenom stanju, odnosno koje teže da dosegnu viši stepen razvoja i napretka u različitim sferama života.

Progresivna osoba teži da ide napred, odnosno da joj život ide uzlaznom putanjom. Takođe, progresivne osobe su usmerene prema budućnosti, optimisti su i uvereni su u poželjnost promena i mogućnost društvenog napretka.

Ako se radi o nečemu što je progresivno, ono označava da donosi nešto što je dobro, bogatije, vrednije i savršenije. Takođe, ovaj izraz – progresivno se koristi i u situacijama kada se stvari odvijaju brzo, kao na primer kada se radi o nekoj bolesti. Naime, kada se za bolest kaže da je progresivna, to označava da se pomenuta bolest brzo širi po organizmu.

Kao primer progresivnosti, a koji je vezan za politiku, uzima se Demokratska stranka u Sjedinjenim Američkim državama, koja je svoje simpatizere označila kao progresivne, jer su usmereni ka budućnosti, zrače optimizmom, uvereni su u svoju želju za promenama i slično.

Samo uređenje društva, kao i njegova podrška predstavljena u određenoj meri kroz progresivizam. Kada se radi o filozofiji, zasniva se na ideji o napretku odnosno progresu, i dolazi se do zaključka da je progres u nauci, tehnologiji, ekonomiji i društvu od velikog značaja za poboljšanje odnosa u društvu i samog društva.

Svoju ekspanziju, progresivizam je doživeo za vreme tzv. doba Prosvetiteljstva, na području Evrope. Tada se pokazalo da društva mogu napredovati kroz jačanje osnove empirijskog znanja kao osnove jednog društva. Progres je tada imao univerzalnu primenu za sva društva Evrope, sa ciljem da se sve to proširi i van granica Evrope, odnosno po čitavom svetu.

Krajem XIX veka počela je da raste popularnost političkog stave da je progres usporen posredstvom velike ekonomske nejednakosti između bogatog i siromašnog stanovništva, naročito na Zapadu.

Progresivizam je u velikoj meri uticao i na razne političke pokrete. Tako je Bendžamin Dizraeli, britanski premijer razvio progresivni konzervativizam pod jednom nacijom (torizam).

U Severnoj Americi se pojavila protestantska progresivna perspektiva koja se zvala – “Socijalno Jevanđelje” i ona je bila fokusirana na ekonomsku eksploataciju i siromaštvo, a sredinom 1890. godine se javljala na mnogim protestantskim teološkim seminarima na području Sjedinjenih Američkih Država. U Sjedinjenim Američkim Državama, progresivizam je prerastao u politički pokret krajem XIX i početkom XX veka, i taj period je nazvan – Progresivni period.


Sponzorisano:

Slične definicije