Potpuri – definicija i značenje

Engleski izraz “potpourri” je proizašao od francuske reči pot-pourri i prevodi se na dva načina. Prvo tumačenje pomenutog izraza je došlo od francuskog naziva za španski gulaš sa mešavinom raznih sastojaka (mesa i povrća), a drugo tumačenje dolazi od bukvalnog prevoda reči pot, što znači – činija i reči pourri, što znači – pokvaren. Inače, potpuri se bukvalno definiše kao komad koji je sastavljen od više poznatih komada, kao niz tema među sobom povezanih (kao što je primer u muzici), odnosno, jednostavnije rečeno – smeša (kao što je u kulinarstvu). Sve u svemu, sam pojam se najkraće rečeno, definiše kao – mešavina.

Potpuri je, u današnje vreme i u svakodnevnici vezan za posebnu dekovaritivnu smešu, koja se saastoji od mešavine osušenih biljaka, sa raznim mirišljavim dodacima, začinima, uljima, zajedno sa učvršćivačem. Potpuri se stavlja u posude i služi najčešće kao dekorcija, sa ciljem lepog i prijatnog mirisa u prostoriji, ili se stavlja u platnene vrećice, a zatim u ormare radi što boljeg mirisa odeće.

Potpuri se prvi put pominje još u XVII veku u Francuskoj, gde se često stavljalo sveže cveće i bilje tokom leta da se suži, zajedno sa morskom solju. Na kraju leta, sva ta mešavina se vadila iz soli, te se mlela, čime se pretvarala u prah. Onda su dodavani razni mirisni aditivi (lavanda, jasmin, cimet, menta, čempres, narandža, ruža, ruzmarin, limun itd.). Tada su, obzirom na to da nije bila razvijena parfimerijska industrija, prirodna rešenja za lep i prijatan miris u zatvorenim prostorijama davali, upravo potpuri. U današnje vreme, kao što je pomenuto, potpuri se uglavnom sasatoji od osušenog biljnog materijala, koji je dekorativan, a dodat mu je veštački ili prirodni parfem. Istraživači su identifikovali preko 300 vrsta biljaka koje se upotrebljaavaju da bi se dobio potpuri. Takođe, tu se mešaju i razno osušeno voće i povrće, razni dekorativni predmeti kao što su figurice, školjke i slično (sve kao ukras). Potpuri se uglavnom čuva i stoji u raznim dekorativnim činijama koje mogu biti od stakla, keramike, porcelana, metala, drveta i slično. Potpuri najčešće sadrži delove bora, čempresa, plod bukve, kora cimeta, muskantni oraščić, borovnica, osušena kora narandže, mandarine, list lovora, matičnjaka itd.

U narodnoj medicine se praktikuju i sve češće koriste i u svojstvu leka specijalno napravljeni potpuri. Tako, na primer za glavobolju u potpuri se stavlja – lavanda, nana, ruzmarin, bosiljak, majoran, kim, zova, kora limuna itd.; kod prehlade i kijavice se stavlja – lavanda, nana, zova, slez, bor itd.; kod bronhitisa se stavlja – bosiljak, kadulja, karanfilić, anis, ljubičica, slez, zova, kamilica, divlja ruža, čempres, borovnica, bor itd.; kod gripa se stavlja – nana, crni biber, pelin, kamilica, ruzmarin, čempres, bor itd.


Sponzorisano:

Slične definicije