Šta je perforacija?

Perforacija je termin koji se najčešće koristi u oblasti medicine, kao i u nekim oblastima mašinstva, čak i informatike. U svakodnevnom govoru se ređe upotrebljava. Perforacija je izraz nastao od novolatinske reči perforation, što u bukvalnom prevodu znači – bušenje. Ovaj pojam se često nepravilnio izgovara i piše kao performacija.

Pojam perforacije u oblasti medicine

U medicinskoj terminologiji, perforacija podrazumeva provaljivanje šupljih organa ili vena kod određenih oboljenja (npr. perforacija čira na želucu i sl.). U oblasti hirurgije, perforacija podrazumeva veštačko otvaranje šupljina koja su stvorena u telu (prirodnim ili neprirodnim putem). Kod porođaja, perforacija podrazumeva veštačko otvaranje bebine lobanje, radi vađenja mozga da bi se glava lakše izvukla i time olakšao sam porođaj, a sama perforacija se vrši uz pomoć perforatorijuma (kod užih karlica). U oblasti otorinolaringologije, najčešći oblik perforacije je probijanje bubne opne posle akutne ili hronične upale srednjeg uva ili katara Eustahijeve tube. Takođe, do perforacije može doći i u nosnoj pegradi, koja je izazvana defektom nosne hrskavice.

Probavni trakt i njegovi delovi mogu perforirati i otpustiti želudačni i crevni sadržaj u peritonealnu šupljinu. Simptomi naglo počinju i praćeni su jakim bolovima u abdomenu, a dijagnoza se najčešće uspostavlja na osnovu ultrazvučnog pregleda. Lečenje podrazumeva hitnu hiruršku intervenciju, uz antibiotike (da bi se sprečila pojava sepse) i infuziju (radi nadoknađivanja izgubljene tečnosti). U ovim slučajevima, stepen mortaliteta je jako visok. Kod želuca i dvanaestopalačnog creva, perforacija označava tzv. probijanje želuca zbog velikog oštećenja njegovog zida ulceracijom (promenom izazvanom čira na želucu). Što se tiče slepog creva, ukoliko se njegova upala ne leči, može doći do perforacije, odnosno pucanja slepog creva, čime se gnojni sadržaj širi po abdomenu i dovodi do upale trbušne maramice. Perforacija tankog creva nastaje uglavnom kod strangulacijske opstrukcije. Uzrok perforacije debelog creva je uglavnom – opstrukcija, ulcerozni colitis, diverikolitis i Chronova bolest. U slučaju opstrukcije debelog creva, perforira cekum. Perforacija žuči kod akutnog holecistitisa se retko javja i obično dovodi do lokalizovanog apscesa koji je ograničen omentumom. Kod svih ovih nabrojanih perforacija, kod pacijenata se javlja mučnina, povraćanje i gubitak tečnosti.

Pojam perforacije u oblasti mašinstva

U oblastima mašinstva, pojam perforacije se koristi kod provaljivanja (bušenja) kože, platna, metalnih limova, posuda, papira itd. U mašinstvu se često upotrebljava termin – “perforaciona mašina” i ona predstavlja aparat za pravljenje rupica, odnosno – bušenje poštanskih markica ili hartije. Takozvana “zumbalica” je takođe jedan od mašinskih aparata za perforaciju koji se koristi u oblastima industrije obuće i tekstila, za pravljenje otvora na stvarima ili predmetima od kože ili platna. Takođe, u filmskoj industriji, perforacija se koristi za bušenje filmske trake po obodu, da bi se koristila za motanje u kamere i druge filmske aparate (fotoaparati, kinoprojektori i sl.). U informacionoj tehnologiji, pojam peformacije se koristio za mašinsko očitavanje bušenih kartica.


Sponzorisano:

Slične definicije