Patetika, patetičnost i patetičan

Patetika podrazmeva pojam grčkog porekla, potekao od grčke reči pathetikos, što u bukvalnom prevodu znači – osećajan, strastan, sklon uzbuđenjima, dirljiv, onaj koji se lako potrese, uznemiri i slično. U engleskom jeziku, pak, pridev “pathetic” ima donekle suprotno značenje, odnosno znači – jadno, bedno. Generalno gledano, izraz “patetičan”, u kolokvijalnom govoru, pretežno ima pozitivnu konotaciju i ne svrstava se u negativne osobine.

Patetika je kao ponašanje jedne osobe, veoma diskutabilno. Naime, ono što je za nekoga patetično ponašanje, za drugoga je sasvim prihvatljivo i normalno. Patetika se u svakodnevnom govoru uglavnom vezuje za ljubavne veze i partnerske odnose, odnosno način komunikacije između partnera.

U iznošenju patetike, smatra se da uglavnom prednjače ženske osobem, ali i suprotan pol može biti patetičan . One svoja osećanja iznose u komunikaciji, kroz deminutive, tepanja, prenemaganja, kako se u narodu zna reći – “njanjavo ponašanje”. Kako je poznato da se patetika tumači kao preterivanje u osećanjima, odnosno u kazivanju istog, ovaj način komunikacije, za mnoge osobe, posebno za mušku populaciju, predstavlja kič. Međutim, postoje i oni muškarci koji podržavaju ovakav način komunikacije.

Takođe, neretko se patetika tumači i kao tužno i očajno proživljavanje, samim tim što je osnova ovog prideva vezana za grčku reč pathos, što znači – patnja.

Pojam patetike se često sreće i u književnosti, po čemu je i nastala fraza – “patetična greška” (phatetic fallacy, engl.). Ova fraza predstavlja književni termin kojim se pripisuju osobine kod ljudi i njihovo ponašanje na sve aspekte u okruženju i prirodi. Može se reći, da je ova fraza neka vrsta personifikacije koja svoje mesto nalazi uglavnom u poetskoj pisanoj formi (na primer – “oblaci izgledaju sumorno” i slično). Ovaj termin je prvi put ušao u upotrebu od strane britanskog kritičara kulture, Džon Ruskina. On je u svojoj knjizi “Moderni slikari”, prvi put šire razmatarao ovaj izraz. Ako se uzme u obzir da je poeziju XVIII veka uglavnom krasila sentimentalnost, Ruskin se tome protivio i uveo je ovaj izraz.

Za osobu koja preteruje sa iskazivanjem patetike kažemo da je patetična.


Sponzorisano:

Slične definicije