Parter

Parter je termin francuskog porekla, nastao od francuske reči terre, što u prevodu znači – prizemlje, odnosno najniži deo kuće (reez – de – chaussee, franc.).

Parter podrazumeva, u kolokvijalnom govoru, najčešće – zadnji deo gledališta, dvorane, hale, teatra, bioskopske sale, za razliku od balkona ili galerije na kojima parter ne postoji.

Pored ovog pomenutog značenja, parter je termin koji se upotrebljava i u sportu, tačnije – rvanju. U rvanju, parter označava deo igre u kome se rvač nalazi na zemlji, a da pri tom još uvek nije pobeđen. Takođe, u rvanju se sreće i izraz – “rvačko – parterna mogućnost sportiste”. Naime, ovaj izraz podrazumeva da sportista (rvač) bira stojeću ravan ili ravan partera. Ravan partera podrazumeva, ustvari, ravan podloge ili zemlje, na kojoj se rvač nalazi.

Parter predstavlja i gimnastičku vežbu koja se izvodi na strunjačama, koje su dimenzija 12×12 m, sa dodatnom zaštitom koja je 1 m sa svake strane. Ova vežba može biti praćena muzikom, ali i ne mora. Gimnastički parter je vežba koja se sastoji od kombinovanih pokreta, a tokom izvođenja, gimnastičar mora da iskoristi čitav parter. Vežbe traju samo 1 minut i 10 sekundi. One se izvode na podlozi koja mora biti elastična i mekana, kako ne bi došlo do povreda. Pokreti ove vežbe su veoma zahtevni i naporni, te je potrebno dosta vežbanja i posvećenosti, kako bi se pomenuti pokreti uspešno savladali.


Sponzorisano:

Slične definicije