Papazjanija

Papazjanija (tzv. popova janija) je pojam turskog porekla, nastao od dve turske reči: papaz i yahnisi. Papaz je reč koja je u turski jezik došla iz grčkog jezika, u kome znači: pop, sveštenik, a reč yahnisi je u turski jezik došla iz persijskog jezika i označava jelo od mesa i luka. Ovaj pojam se bukvalno prevodi kao: hrana za sveštenstvo.

Sam pojam papazjanije se upotrebljava u kulinarstvu, a podrazumeva izmiksano (izmešano) jelo. Takođe, papazjanija se kao izraz koristi i u metaforičnom značenju, u kojem se koristi kao sinonim za miks “svega i svačega”, i kao sinonim za nered ili zbrku. Originalni izvori tvrde da se pod pojmom papazjanije definiše isključivo jelo od mesa i luka.

Papazjanija je ranije predstavljala jedno od najpopularnijih turskih jela, koje se spremalo u svim delovima sveta koje je držala turska imperija. Na jugu Srbije, na primer, popularna je papazjanija od ovčjeg mesa, belog i crnog luka. Papazjanija se sprema najčešće kao mešavina mesa sa raznim vrstama povrća. U nju se obavezno dodaje vinsko sirće, čime dobija slano – kiseli ukus.

Savremeno doba nema definisan recept za papazjaniju, tj. ne postoji univerzalni recept, već u kulinarstvu predstavlja mešavinu “svega i svačega” (“šta se tog trenutka može naći u kuhinji”).

Jedan od najčešćih recepata papazjanije sadrži sledeće: 1 kg goveđeg mesa, vezu zeleni, glavicu celera, 5 – 6 čenova belog luka, 250 g crnog luka, ½ kg krompira, kašiku vinskog sirćeta, biber u zrnu, kašičicu brašna, ¼ l vode, so i ulje. Procedura pravljenja papazjanije je sledeća: Meso se iseče na kockice i kratko se proprži na ulju. Čenovi belog luka se očiste i ostave se celi, ne seku se, a crni luk se iseče. Krompir se očisti i isecka, pa se svi sastojci stave u odgovarajući lonac. Voda se pomeša sa sirćetom, te se u nju umeša kašičica brašna. Tom mešavinom se zaliju svi sastojci u loncu. Na kraju se sve začini i doda se iseckan celer. Na lonac se odozgo priveže deblji sloj belog papira da bi bilo dobro zatvoreno. U rerni se sve navedeno krčka tri sata, na 180°C. Jelo se uglavnom služi u loncu u kojem je kuvano.


Sponzorisano:

Slične definicije