Paor

Paor je reč nemačkog porekla, a u našem jeziku označava vojvođanskog seljaka, tj. zemljoradnika. Pravi sinonim za reč “paor” ne postoji, mada se u nekim delovima Srbije koriste sledeći sinonimi: kmet, ratar, poljoprivrednik, zemljoradnik i seljak. Paor u srpskom jeziku je od početka imala svoje jasno značenje, ali je i činjenica da se i pejorativno upotrebljavala.

Tokom polovine XIX veka, paor se upotrebljavao i u kontekstu vređanja nižih klasa, kao što postoji primer u komediji Jovana Sterije Popovića – “Pokondirena tkiva”. Na temu nesuglasica, među novinarima, piscima, kritičarima, i običnim građanima, termin paor su mnogi sjedinjavali sa ratarom, kao i sa izrabljvačem ili veleposednikom.

Novinar Dinko Gruhonjić je 2011. godine u jednom svom radu, paora opisao na sledeći način: “U vreme socijalizma, paor je imao direktno negativno značenje i koristio se kada se želeo označiti ratar koji je veleposednik i izrabljivač radnika i ni jedan drugi seljak sem vojvođanskog ne naziva se paorom”. Međutim, ovoj Gruhonjićevoj tvrdnji su se mnogi suprostavili, i mišljenja su bila podeljena. Sve u svemu, u Vojvodini, su oduvek tvrdili i tvrde da njihovi ratari nisu ničiji paori.

Prava definicija paora, koju mnogi slede i prihvataju je upravo pomenuta – paor je vojvođanski seljak i zemljoradnik. On predstavlja vrednog seljaka iz područja Vojvodine koji živi na salašu, u tipičnoj vojvođanskoj kući, sa crvenim crepom i dimnjakom, u dvorištu sa visokom kapijom, od koje se dvorište ne vidi. Pored svog domaćinstva, on na salašu poseduje i deo zemlje koje obrađuje. Paor na salašu gaji domaće životinje, među kojima su patke, guske, ćurke, prasići, konji itd. Takođe, on na obradivom zemljištu gaji pšenicu, kukuruz, bundeve, lubenice, suncokret i mnogo drugog povrća i voća. Nekada su paori nosili bele široke košulje i ravne bele pantalone, šivene od tkanog platna. Preko toga su nosili prsluk tamnije boje (crni ili braon), a na glavi su imali neizostavan šešir. Paori važe za velike majstore kuhinje i na daleko su poznati po pravljenju raznih mesnih prerađevina (kobasice, švargle, kavurme i sl.). Svoje slobodno vreme su trošili uz pesmu i zvuke mandoline. Ovako su se paori najčešće opisivali, što ustvari i jesu i po opisu i po izgledu, kakvi i dan danas postoje u oblastima Vojvodine.


Sponzorisano:

Slične definicije