Obad

Obadi (Tabanidae, lat.) pripadaju grupi insekata iz reda Diptera. To su dvokrilni insekti, rasprostranjeni po celom svetu i ima ih preko 2000 različitih vrsta. Na našim prostorima je najviše rasprostranjen goveđi obad, koji je tamnosmeđe boje i ima velike okrugle oči, te podseća na muvu.

Obadi su takozvane – krupne muve, koje najčešće napadaju stoku.

Najpoznatije vrste obada, na području balkana su: goveđi obad (Tabanus bovinus, lat.) i kišni obad (Haematopota pluvialis, lat.).

Muški obadi se hrane najčešće cvetnim sokovima, a ženkama je potrebna krv kojom iz belančevina stvaraju jajašca za razmnožavanje. Ovi insekti u najvećoj meri napadaju životinje, a u nekim slučajevima, žrtve im mogu biti i ljudi. Obadi retko prenose bolesti, ubodi su im bolni, a za alergične osobe mogu biti opasni po život.

U svojim žlezdama, obadi imaju histamin i prilikom uboda, koža kod čoveka reaguje lokalnom upalom, tj. Crvenilom na mestu gde je ubod). Obodi imaju veoma snažne čeljusti i iz tog razloga su ubodi bolni i oseća se svrab. Mesto uboda može i da otekne (najviše do 2 cm), a oteklina prolazi za oko nedelju dana. Takođe, može se desiti da dođe i do nakupljanja gnoja, u slučaju infekcija.

U slučaju uboda, osoba treba posetiti lekara, koji će mu dati antihistaminike, odnosno lekove koji suzbijaju alergijsku reakciju. Kada dođe do uboda, mesto, pre svega treba isprati čistom vodom i sapunom, a nakon toga dezinfikovati ubod, i na kraju naneti kremu za ublažavanje oteklina. Kada dođe do situacije, da oteklina posle perioda od 24h ne prođe, potrebno je javiti se lekaru.


Sponzorisano:

Slične definicije