Nonsens

Nonsens je termin latinskog porekla, nastala od istoimene latinske reči, u istom pisanom obliku se upotrebljava i u našem jeziku, a generalno predstavlja – glupost, besmislicu, ludoriju, besmislenost, koještariju. Pored navedenog izvornog značenja, označava i apsurd, glupo ponašanje u društvu, neumnost, lupetanje i slično.

Ovaj termin se najviše upotrebljava u konverzaciji, u svakodnevnom životu, a takođe se može sresti i u politici, ekonomiji, trgovini, sportu, pravosuđu, građevini itd. Primer nonsensa u pravosuđu se može objasniti na sledećem primeru: kada je određena osoba u pritvoru zbog nekog učinjenog protivzakonitog dela duži vremenski period, a da joj, pritom, nije još uvek određena i dokazana krivica.

Nonsens se sreće i u građevini, kada je, na primer, određeni objekat sagrađen bez odgovarajuće građevinske dozvole, tj. na nepropisanom zemljištu (mestu). Kada, u sportu, trener nepromišljeno napravi kombinaciju igrača na terenu, pre određenog takmičenja, ovakav slučaj se takođe označava kao – “nonsens”.

U svetu mode se nonsense prikazuje kroz bezvrednu i glupu modnu kolekciju, bez ikakve podrške u modnoj industriji. U društvu, druženju i svakodnevnom životu je nonsens najčešće prisutan, i pokazuje se neprikladnim ponašanjem, pričanjem gluposti, neumerenom nastupu u konverzaciju, pa čak i bezobrazlukom. Za termin nonsens postoji veliki broj sinonima, među kojima su sledeći: koještarija, trotlarija, neosnovanost, idiotluk, bestemeljnost, budalaština, biser (žargonski izraz), avetluk, ludorija, nesmisao, izmišljotina, bezumnost, bezrazložnost i slično.

Nonsens termin ima, u osnovi negativno tumačenje i konotaciju, gledano iz ugla njegove upotrebe. Sve u svemu, posmatrajući jedno društvo, dolazi se do zaključka da bi se uspostavljanjem pravila i reda, na nivou države i društva, stvorila i organizacija istog, te ne bi dolazilo do slučajeva kada je potrebno upotrebiti izraz nonsens. Trebalo bi savladati neprikladna ponašanja, stihiju, iz svega izvlačiti najbolja moguća rešenja (kako iz ugla pojedinca u društvu, tako i na globalnom nivou jedne države). Sve navedeno bi, svakako dovelo do retke pojave “nonsens oblika ponašanja” i upotrebe ovog termina, koja je u današnjem svetu, nažalost, sve češća.


Sponzorisano:

Slične definicije