Šta je to mošus?

Mošus (ili Musk) je reč latinskog porekla i prevodi se, a takođe i podrazumeva miris polnog sekreta jelena, masti trbušne žlezde jelena – posebne vrste jelena (tzv. muškatni jelen). Sama reč potiče od starogrčke reči moskhos, u persijakom jeziku je – mushk, u latinskom jeziku je – mouse.

Pomenuta osušena mast postaje nalik prahu i u samom početku se upotrebljavao u svojstvu leka ili balzama. Sekret jelena ima tamnocrvenu boju, jakog i oštrog je mirisa i gorkog ukusa. Kada se osuši postaje tamnije boje i može se pretvoriti u prah, kao što je pomenuto. Jeleni koji luče taj sekret su, najčešće nastanjeni u središnjem delu Azije, tačnije na Tibetu, gde ih ima najviše. Od tada je prošlo dosta vremena, te je kasnije taj sastojak predstavljao jedan od glavnih sastojaka u proizvodnji parfema. Ono što nije za pohvalu je činjenica, da je za 1 kg mošusa bilo potrebno ubiti čak od oko 140 – 150 jelena. Sreća je ipak, što su se prirodni mirisi mošusa mogli dobiti i od raznih vrsta biljaka, među kojima su bili u upotrebi najčešće – angelike (koren), ambrete i galbanum. Međutim, danas se mošusni miris pravi sintetičkim putem, i dobija se tzv. sintetički mošus. Do kraja 19. veka, prirodni mošus se koristio u proizvodnji parfema u velikoj meri, sve dok sa ekonomske, a pre svega sa etičke strane nije zamenjen sintetičkim mošusom. Sintetički mošus je prvi napravio Alber Baur, još davne 1888. godine, i nazvao ga je još i “beli mošus”. Od tada se za proizvodnju parfema koristi upravo ova vrsta mošusnih nota, u proizvodnji, u industrijama parfema.

Mošus, generalno, predstavlja klasu aromatičnih supstanci koja se koriste kao bazne note u parfemskoj industriji. Ova supstanca se ranije koristila kao veoma popularan parfemski fiksator i predstavljao je jednu od najskupljih životinjskih proizvoda na svetu. Verovalo se za mošus da predstavlja tzv. libido, odnosno princip ideala božanske mudrosti. Takođe, verovalo se da je najmoćniji kada se koristi u ljubavnim napicima i afrodizijacima, čak i u “ljubavnoj magiji”. Mošus u sebi sadrži slatkast, drvenast, puderast i posebno začinski oštar miris. Miris mošusa je u osnovi težak i jak, a istovremeno topao i senzualan, čime sebi daje notu glamura i luksuza. Zanimljiva činjenica je i ta, da se upotreba prirodnog mošusa upotrebljava u tradicionalnoj kineskoj medicini.

U parfeme koji u sebi sadrže mošusnu notu, među brojnim, najpoznatiji su sledeći: White Musk Tesori d’ Oriente, Moschus Love Fever Sophie Nerval, Silver Musk Nasomatto, Moschus Wild Love sophie Nerval, clean Skin clean, White Musk Montale, Felce Azzura Paglieri, Musk Bettina Barty, Arabian Musk Kuumba Made, Superior White Musk Arabian Oud, White Musk Al – Rehab, Muschi Bianchi del Tibet Campagnia Della Indie, Power Musk Oriflame, Musc Gold Parfume Oil Bruno Acampora, Musc Blanc Nejma, Princess Musc Ajmal, Egyptian Musk Kuumba Made, Jasmine Musc Zara, Black Musk Jovan, Talc Douceur Monotheme Fine Fragrances Venezia, Pearl of Sea La Mer, Musc Elixir Precieux Christian dior, Define Next, Innocent Musk Sabon, Night Musk Avon, Musk Otoori, Eau de Noir Bourbon French Parfums, Tainted Love Prada, Nike Urban Musk, Tristan Pierre Cardin i mnogi drugi.


Sponzorisano:

Slične definicije