Mejtef ili mekteb

Mejtef (mekteb) je pojam arapskog porekla (kuttab), nastao od reči kefebe, koja u prevodu znači – pisati. Pomenuti pojam se koristio sa ciljem označavanja mesta na kojima se podučavalo, učilo, čitalo, pisalo i slično. U arapskom jeziku, mejtef označava kancelariju, ured, biro i slično.

Prema definiciji, mejtef podrazumeva osnovnu školu koja ima svrhu sticanja znanja učenika o osnovama islamske vere što obuhvata način islamskog života i ponašanja u društvu, osnove arapskog pisma, gramatike i samog izgovora. Takođe, najveći deo učenja se posvećuje pravilnom iščitavanju Kurana.

Među arapskom nacijom, mejtef podrazumeva islamsku versku osnovnu školu, a persijska nacija pod mejtefom podrazumeva i osnovnu i srednju školu. Po završenom mejtefu, deca mogu upisati tzv. merdres koji podrazumeva viši nivo srednje škole.

Na našem području postoje mejtefi i oni imaju zadatak da podučavaju decu islamske veroispovesti osnovama islamske vere i propisa, čime deca razvijaju određeni stav o ljubavi prema Alahu i Muhamedu, predstavnicima islama i stvaraju privrženost i naklonost prema istom.


Sponzorisano:

Slične definicije