Magreb – značenje i poreklo reči

Magreb je afrička regija koja se prostire severno od Sahare i zapadno od reke Nila (tzv. „mesto zalaska sunca“).

Naziv Magreb potiče od istoimene arapske reči koja znači: zapadno, a ponekad se prevodi i kao „Mogreb“.

Ovu afričku regiju karakteriše, pre svega, tektonski nestabilan planinski lanac – Atlas, koji je prirodna granica između mediteranske i atlanske obale i saharske pustinje. Reč je o uniji arapskih zemalja koja je osnovana 1989. godine, a obuhvata pet zemalja: Alžir, Maroko, Tunis, Libiju i Mauritaniju.

Već 1994. godine, došlo je do urušavanja odnosa unutar Unije, zbog sukoba između Maroka i Alžira, izazvanih bombardovanjem hotela u Marakešu, kada je, na optužbe iz Maroka, Alžir odgovorio zatvaranjem granica. Iako se teritorija Unije prostire na području od oko šest miliona kvadratnih kilometara, sa više od 90 miliona stanovnika, međuregionalna trgovinska razmena je, zbog konstantnih političkih tenzija i sukoba, više nego minorna.

Starosedeoci Magreba bili su Berberi – Hamiti, odnosno narod koji nije bio arapskog porekla, a živeo je u planinskim delovima ovog područja. Kasnije je došlo do kolonizacije od strane rimske imperije, doseljavanja Jevreja, te propovedanja hrišćanstva, tako da je, u drugom veku nove ere, ova oblast bila centar pravoslavlja, sa latinskim kao zvaničnim jezikom. U narednim vekovima uticaj pravoslavlja u Magrebu konstantno slabi, da bi, u XII veku, gotovo u potpunosti nestalo sa ovih prostora. Poslednje uporište izvornog hrišćanstva sa ovih prostora (pravoslavne orijentacije), starog preko 12 vekova, bio je Tunis, početkom XIV veka. Nakon toga, drevno hrišćanstvo se utopilo u more islama, pod kontrolom moćne otomanske imperije. Posle XIX veka oblasti Magreba su kolonizovali Španija, Francuska i Italija.

Obzirom na to da Magreb zahvaljujući svom položaju raspolaže sa dosta plodnog zemljišta i obiljem vode, od najranijih vremena se razvijao i kao trgovačko područje. Magreb je oblast složene kulture, sa preovlađujućim afričkim i srednjoistočnim korenima. Danas su većina Magrebljana muslimani, pretežni jezik koji se koristi je arapski, ali se govori i berberski, francuski, španski, italijanski i turski jezik.


Sponzorisano:

Slične definicije