Leukoplakija

Leukoplakija predstavlja medicinski termin, koji u bukvalnom prevodu znači – „bela ploča“, a podrazumeva oboljenje usne duplje, u kolokvijalnom govoru poznata i kao – „pušački jezik“. Prema medicinskoj definiciji, leukoplakija predstavlja leukokeratozu kod pušača, kao i kod osoba koje imaju karijes na zubima ili kod osoba koje imaju inficiranu usnu duplju (od nošenja proteza i slično).

Leukoplakija se javlja na sluzokoži usne duplje, a izgleda je beličastih zadebljanja u unutrašnjem delu obraza, na jeziku, na nepcima, desnima ili zidu farinksa.

Ova bolest se deli na tri tipa: homogenu, nodularnu i verukoznu. Homogena leukoplakija podrazumeva da je lezija delimično prekrivena fisurama (naborima), nodularna leukoplakija podrazumeva crveno bele lezije na kojima su smešteni keratonični čvorići, a verukozna leukoplakija podrazumeva bele lezije koje su prekrivene papilarnim brazdama koje su keratizovane. Nodularna leukoplakija može biti opasna i ima veliki rizik da neki njen deo bude maligni.

Lekari uopšteno ne znaju šta sasvim uzrokuje leukoplakiju, ali se smatra da su to pre svega duvan, alkohol, česta izloženost UV zračenju, kao i Candida Albicans i Humani Papilloma Virus (HPV).

Leukoplakija za sobom nosi različite simptome, a promene se obično javljaju na desnima, na unutrašnjem delu obraza, donjim delovima usta i jeziku.

Osnovni simptomi leukoplakije su: bela ili siva naslaga koju nije moguće sastrugati, neravne i tvrde naslage koje liče na brazde, crvene ranice u ustima koje često pokazuju predkancerogene promene, izrasline na jeziku, beli prištići u ustima, tamne mrlje u usnoj duplji i dr.

Lečenje leukoplakije se zasniva prvenstvenu na prestanku upotrebe duvana i alkohola. Takođe, naslage se mogu ukloniti pomoću skalpela, laserom ili ekstremno hladnom sondom koja uništava nastale promene u usnoj duplji. Najuspešnije lečenje je u početnoj fazi bolesti, kada su lezije manjih veličina.

Takođe, u lečenje se mogu uključiti i medikamenti, kao što su antivirusni lekovi ili antriretrovirusni lekovi (za osobe obolele od AIDS – a ili HPV – a).


Sponzorisano:

Slične definicije