Šta znači reč laudanum?

Laudanum je pojam koji je ranije podrazumevao termin za svaku vrstu sredstva za umirenje živaca ili uspavljivanje. Danas se taj termin tumači kao – alkoholna tinktura opijuma; opijum; napitak za uspavljivanje i slično. Laudanum sadrži u sebi 10 % opijuma, ima gorak ukus i koristio se vekovima u mnoge svrhe, a predstavlja i jednu vrstu preteče opijata – biljke maka. Predoziranje ovim opijatom može dovesti do ozbiljnih posledica, te ga je neophodno kontrolisano koristiti.

U ranijem dobu čovečanstva (npr. u period neolita), čovek je našao i “delotvorno” seme u cvetu maka. Takođe, tragovi maka su pronađeni i u egipatski grobnicama, koje potiču još od pre 3000 godina. U mitologiji Grčke je bio poznat i recept za lek od maka, koji se pripisavo deci da bi se zaustavio njihov plač.

U Englesku su mak, kao jednu vrstu opijata, kao što je i laudanum, doneli Rimljani. Mitologija Rimljana je mak povezivala sa bogom sna – Somnusom. Engleski lekari su pomoću maka, kao opijuma pravili razne medikamente i time sticali sopstveno bogatstvo, iako je Elizabet Kent u svom delu “Flora domestica” navodila da korišćenje ovih narkotika treba zabraniti. Zakonom o hrani i lekovima, kasnije je iz farmakologije izbačen pomenuti narkotik.

Početkom XIX veka, stvorena je tinktura opijuma nazvana – laudanum. Tinktura laudanuma se mogla kupiti u slobodnoj prodaji i koristiti se. U to vreme, veliki broj umetnika, naročito pesnika i pisaca su bili zavisnici od laudanuma. Zanimljiva je činjenica da je opijum bio glavni razlog za rat Engleske sa Kinom, 1839. godine. Tada se kompanija “Istočna Indija” suočila sa ovim problemom, jer se opijum vekovima gajio na područjima Indije, a obrađivao u Bengalu. Svesni toga, da će se opijum koji izaziva zavisnost uništiti nekvalifikovanu radnu snagu u Indiji, kompanija “Istočna Indija” se odlučila da opijum prodaje Kinezima. Međutim, Kina na to nije pristala. Onda je počela ilegalna trgovina raznim vrstama opijuma, čak podržana od strane lokalnih trgovaca iz Kine, koji međutim nisu imali podršku kineskih vlasti. Ovaj rat sa Kinom trajao je tri godine, a zarad mira – Kina je Hong Kong predala Engleskoj i otvorila 25 luka za trgovinu sa zapadnim zemljama. Opijum, za čudo, nikada nije pomenut u mirovnom sporazumu, a ilegalna tgovina je trajala sve do 1908. godine.


Sponzorisano:

Slične definicije