Kotizacija

Kotizacija je termin francuskog porekla, potekao od francuske reči cositer, što u bukvalnom prevodu znači – razrezivanje, odnosno određivanje nekog dela. Kotizacija, u osnovi predstavlja srazmeran deo koji se daje za plaćanje učešća, ukratko rečeno – ulog.

Glagol “kotizirati” znači odrediti deo koji svaki učesnik u određenom poslu ima ili je obavezan da dâ svoj ulog.

Za učestvovanje na nekom sajmu (kao izlagač), kongresu, seminaru, simpozijumu (kao učesnik), neophodno je platiti kotizaciju.

Na kongresima, u cenu kotizacije, se uglavnom uračunaavaju i propratni materijal predavanja, pića na kafe – pauzama, kao i obroci. Uplatom kotizacije na Kongresu, dobija se lična identifikaciona kartica (ID) koja je dokaz da je učesnik izmirio novčane obaveze, odnosno platio kotizaciju. Cene kotizacije su istaknute unapred (na sajtu ili u raznim drugim obaveštenjima), da bi učesnici bili na vreme obavešteni i prijavili se. Za rane prijave je uglavnom napravljena posebna cena, sa popustom, što učesnicima ide u prilog.

Kotizacija je i čest pojam na sportskim terenima, gde timovi uplaćuju kotizaciju za učešće na turniru u datoj disciplini. Sredstva kotizacije često ulaze i u nagradni fond turnira.


Sponzorisano:

Slične definicije