Kopakabana

Kopakabana (Copacabana, port.) je plaža u Brazilu (na istočnoj obali), koja se smatra jednom od najlepših plaža na celom svetu, a spada i u jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija. Smeštena je u južnom delu grada Rio de Ženeira, duga je oko 4 km i prostire se uz stambeni deo Rio de Ženeira. Poznata je još i kao – Copacabana Promenade i na oko predstavlja popločano crno belu stazu, koja je završena 1970. godine, a dizajnirao ju je Robert B. Marks.

Ovaj deo, gde se sada nalazi plaža, se ranije nazivao Sakopenapa (Sacopenapa, port.), a današnji naziv dobija posle izgradnje replike bolivijske kapele Bogorodice od Kopakabane. U sastav Rio de Ženeira, Kopakabana je ušla, kao njegov sastavni deo 06. jula 1892. godine.

Oblast Kopakabane se prostire od Avenije Princeze Izabel, sve do Spasilačke kule broj 6 (Posto Sies), gde se nalazi i tvrđava – Kopakabana. Sama plaža u ovoj oblasti se preciznije prostire od Spasilačke kule broj 2 (Posto Dois) do Spasilačke kule broj 6 (Posto Seis). Pored ove duge plaže, u njenom nastavku su i plaže – Ipanema i Leblon. U blizini se nalaze i manja plaža – Diabo, kao i plaža Arpoador, koja je naročito privlačna za surfere, zbog svojih velikih talasa. Sa Kopakabane se pruža pogled na planinu Šugar Loaf, a okružena je granitnim stenama. Letnja sezona počinje u decembru i traje sve do kraja februara. Plaža poseduje veliki broj terena za odbojku, kao i za ostale sportove, sa svom pratećom opremom. Pažnju posetilaca naročito privlače različite figure napravljene od peska, koje su jedinstvene i koje ne prave samo deca, već i odrasli. Najpoznatiji koktel, ujedno i najviše konzumiran na Kopakabani je nacionalni koktel Brazila – “Kapirinja”. Sastoji se od limuna, šećera i kaćaća, a pravi se od fermentisane šećerne trske. Pored pomenutog koktela, poznat je i koktel “Agva de Koko”, koji se pravi od ploda kokosovog drveta. Na Kopakabani se nalazi veliki broj hotela, kao i restorani, barovi i plesne sale na otvorenom, što i nije za čuđenje jer je sam Brazil zemlja igre, plesa, karnevala, sambe itd. Na početku, kao i na kraju plaže se nalaze stara utvrđenja, koja danas takođe predstavljaju posebnu turističku atrakciju – Fort Copacabana (na jugu, izgrađena 1914. godine) i na severu – Posto Seis i Fort Duque de Caxias (izgrađene davne 1779. godine).

Kopakabana je čuvena i pamti se po koncertu Rod Stjuarta, koji se ubraja u najveće koncerte na svetu, a koji se održao na ovoj plaži 1994. godine. Koncertu je prisustvovalo oko 3 miliona ljudi. Pored Stjuarta, svoje višemilionske koncerte, na Kopakabani su pravili i Roling Stounsi i grupa Raš. Takođe, Kopakabana je bila, često, i mesto gde su se zvanično održavala takmičenja FIFA svetskog kupa u fudbalu na pesku.


Sponzorisano:

Slične definicije