Konzistentnost i konzistencija

Konzistentnost je pojam latinskog porekla, nastao od latinske reči consistens / consistere, što u prevodu znači – gust, čvrst. U figurativnom smislu, ovaj pojam se prevodi kao – pristojan, održljiv, stalan, stabilan.

Konzistencija, kao imenica, se tumači kao – čvrstoća, gustoća, trajnost određenog sastojka, a glagol – konzistirati, znači – istrajati, ostati pri nečemu, održati se.

Pojam konzistentnosti se javlja u brojnim sferama društva, a u slučaju kada se na primer govori o neophodnoj odgovornosti određenog preduzeća, jedna od odgovornosti je i pravna odgovornost. Pravnu odgovornost preduzeća karakteriše sposobnost da posluje po važećim zakonima i propisima, što znači da preduzeće posluje na konzistentan način, odnosno poštuje i pridržava se zakona i propisa.

Psihologija pojam konzistentnosti opisuje kroz metode vaspitavanje dece, gde se tvrdi da je “najteži korak u vaspitanju dece”, upravo – konzistentnost. Biti konzistentan u ovoj metodi znači da treba odreagovati u svakoj situaciji na isti način, pri tom ne odustajati od principa i u slučaju kada dođe do moguće promene ponašanja, te je jako bitno da oba roditelja koriste isti metod vaspitavanja.


Sponzorisano:

Slične definicije