Konfuzija

Konfuzija (confusion, lat.) je pojam latinskog porekla, nastao od latinske reči confuses i glagola confudere, što u prevodu znači – zbrka, pomešanost, nered i slično. Ovaj pojam predstavlja sinonim za određeno nejasno ponašanje, odnosno, zbunjeno i konfuzno ponašanje.

Prema definiciji, konfuzija predstavlja pomešanost različitih i nejasnih stvari i situacija. Na primer, kada su neke stvari ili misli nejasne, čovek se izražava ili ponaša konfuzno. Kada je reč o određenom društvu u kontekstu konfuzije, to znači da je reč o društvu koje je nesređeno i haotično, društvo u kojem ne postoji red, u kojem odnosi i situacije ne podležu zakonskim propisima i slično.

U oblasti medicine, konfuzija podrazumeva nesposobnost jasnog mišljenja i izraz poremećaja svesti ili gubitka orijentacije. Konfuzija može biti prisutna i u mišljenjima, postupcima, izjavama, načinu rada itd. Konfuzna osoba je ona osoba koja je nejasna, zbrkana, smetena, a glagol konfudirati opisuje nesposobnost jasnog mišljenja, izraz poremećaja svesti i gubljenje orijentacije.

Konfuzija identiteta

Konfuzija identiteta predstavlja zbrku u doživljaju sopstvenog identiteta, koji se javlja najčešće kod mladih osoba, pri prelasku iz detinjstva u pubertet, pa u zrelo doba.

Taj uzrast obuhvata brojne važne, a nerešene konflikte koji obeležavaju formiranje ličnosti, odnosno formiranje ličnog identiteta.

Te situacije dovode do konfuzije identiteta, koju prati osećanje zbunjenosti, strepnje, usamljenosti, krivice, straha, praznin, potištenosti i sl. U konfuziji identiteta, mladi su najčešće nepristojni, kolebljivi, kontradiktorni i ekstremni.


Sponzorisano:

Slične definicije