Kolumna i kolumnista (značenje pojmova)

Kolumna je termin latinskog porekla, nastao od latinske reči columna, što u prevodu znači – stub, novinski stubac ili stubac u knjizi stalna novinska rubrika jednog autora, a u anatomiji se prevodi kao – vertikalno postavljanje anatomske strukture ili jednog njenog dela. Ovaj termin se najčešće upotrebljava u novinarstvu i predstavlja tekst pisan u prvom licu jednine, koji pritom ima dozu neskrivene ironije ili je čak prožet i satiričnim crtama. Kolumna se smatra za izuzetno popularan i čitan tekst, a pisac kolumni se naziva kolumnista.

Za prvog kolumnistu smatra se John Hill, koji je u dnevnim novinama “London Adviser”, 11. marta 1751. godine počeo pisati kolumne, a potpisivao se pod pseudonimom “Inspektor”. Takođe, mnogi poznati književnici su svoju karijeru započeti kao kolumnisti.

Prema kategoriji žanra, kolumna pripada člancima mišljenja, a ono po čemu se razlikuje npr. od komentara je to što komentar može biti jednokratan, a kolumna podrazumeva periodičnost u objavljivanju. Sličan kolumni je i blog, koji je novije generacije i koji se razvio putem interneta. Karakteristično kod kolumni je to što se nalaze stalno na istoj strani novina, a u pitanju je uvek isti autor, koji može biti novinar ili gostujući autor. Uglavnom su autori poznate osobe iz javnog života, a vrlo često se umesto autorove slike, pored kolumne stavlja njegova crtana karikatura. U ovoj vrsti novinskog članka, kolumnisti iznose svoje mišljenje ili pišu o zajedničkim dešavanjima u društvu, tako da je kolumna pretežno prožeta dozom subjektivnog gledanja. Kraj kolumne ima za cilj da bude najefektniji. Uglavnom se na kraju, na primer – ubacuju situacije iz privatnog života, “optužuju” se, na primer, političari za sistem u državi i društvu itd. Naravno, izuzima se pisanje o zanimljivim socijalnim pojavama u društvu vezanim za sadašnje vreme.

Kolumne mogu biti objavljene u dnevnim novinama, raznim vrstama časopisa ili drugim vrstama publikacija. Kao vrsta novinskog članka, kolumne se nagrađuju Pulcerovom nagradom.


Sponzorisano:

Slične definicije