Kolonada

Kolonada je pojam francuskog porekla, nastao od francuske reči colonnade, što u prevodu znači – stub koji nosi krovnu konstrukciju. Pojam se najviše upotrebljava u arhitekturi i građevinarstvu. Kolonade su od davnina pravljene sa ciljem da nose krovišta hramova.

Prve kolonade su počele da se prave i primenjuju prilikom gradnje antičkih hramova, a kasnije su se gradile i za vreme baroka i neoklasicizma. Svakako ih najviše ima sačuvanih u okviru antičkih rimskih hramova.

Možda najpoznatija ovakva građevina je čuvena kolonada od mermera na trgu Sv. Petra u Rimu, iz 1667. godine. Ona je delo italijanskog umetnika Đovanija Berninija. Obzirom na to da su kolonade i pored takvog izgleda, važile za otmenu, svečanu elegantnu građevinu, predstavljale su i same mesto koje je bilo od važnosti. Naime, sa ovog mesta se i Papa obraćao vernicima i hodočasnicima, a na tom mestu su čak i dvojica Papa proglašeni za svece.

Za najdužu kolonadu na svetu, smatra se objekat Državne škole za obrazovanje u Njujorku (SAD), sa svojih 36 korintskih kolona.

Klasična arhitektutra pod kolonadom podrazumeva dugi niz kolona subova koje su spojene nekim oblikom krovne konstrukcije. Mogu biti stojeće, pokrivene, odvojene, kao deo nekog objekta (zgrade) i slično. Takođe, pomenuti niz kolona i prostor između dva reda stuba, može biti otkriven ili pokriven.

Foto: Berninijeve kolonade u Vatikanu. Dilif / CC BY SA 3.0.


Sponzorisano:

Slične definicije