Kolimator i kolimacija

Kolimator (kollimator, nem.; colimateur, franc.) predstavlja mali durbin za podešavanje linije kolimacije drugog durbina na kojem je pričvršćen. Napravljen je od apsorbirajućeg materijala, koje je uglavnom – olovo ili volfram).

Kolimacija je pojam latinskog porekla, nastao od latinske reči collimatio, što u bukvalnom prevodu znači – „dovođenje u jednu zajedničku pravu liniju“. Upotrebljava se kod optičkih instrumenata za merenje, a podrazumeva poklapanje vidne linije sa optičkom osom, pri čemu je optička osa upravo – vidna linija.

Teleskopu je, pri procesu kolimiranja (podešavanja vidne linije durbina tako da optičke ose budu u istoj liniji) neophodan kolimator. Kolimator može biti laserski ili optički. Laserski kolimator služi da nam pokaže da li se svetlost pravilno o ogledala uz pomoć lasera, dok optički kolimator proverava podešenost i preciznost.

Kod oružja, kolimatorski nišan spada u optičke nišane, s’ tim što se u današnje vreme ne koristi, jer se smatra zastarelim, obzirom na to da su masivni i mnogo štrče iznad cevi oružja. Može se, ipak, još uvek naći na pojedinim artiljerijskim ili protivavionskim oružjima. Rukovanje kolimatorom je sasvim jednostavno. Naime, osnovno je da se kolimator umetne u ležište metka i da se oruje zaklopi. Čelo zatvarača nalegne na prekidač i daje kontakt za protok struje u diodu, koja tom prilikom zasvetli. Nakon toga se vidi kako iz centra cevi izlazi uski snop crvene svetlosti.

Praksa i rukovanje kolimatorima su pokazali da su kolimatori koji se postavljaju u ležište metka u cevi za nijansu precizniji, od kolimatora koji se postavljaju na vrh cevi i da se njima lakše rukuje.

Specifikacije jednog prosečnog kolimatora su sledeće:

  • izvor svetla je laserska dioda klase IIIa, crvenog svetla spoljne dužine od 625 – 660 nm;
  • snaga lasera je najviše 5 mW;
  • promer crvene tačke je 5 cm na 100 m;
  • trajanje baterije je oko 1 sat;
  • daljina podešavanja optike je – minimalna 15 m, a maksimalna je 100 m;
  • temperatura primene je od – 10˚C do + 50˚C;ž
  • kućište je izrađeno uglavnom od aluminijuma;
  • masa i veličina zavisi od kalbra i kreće se najčešće od 35 g i 150 mm.

Sponzorisano:

Slične definicije