Koketa i koketiranje

Koketa je pojam francuskog porekla, nastao od francuske reči coquette, koja u bukvalnom smislu znači – namiguša, svadljivica, kaćiperka, a koristi se za žensku osobu koja želi da se dopadne svima, naročito muškoj populaciji. Sa druge strane, u užem smislu tumačeno, koketiranjem se smatra flert ženske osobe sa muškarcem, odnosno izazivanje na prisnost (ponašanje sa ciljem privlačenjem pažnje na sebe).

Koketa se trudi da uvek bude doterana i sređena, kako bi privukla pažnju muškaraca, a i da bi pripadnice ženskog pola učinila ljubomornim. Koketa se kao pojam koristi uglavnom u negativnoj konotaciji – za ženske osobe koje mnogo vole da flertuju, ne birajući ni osobu sa kojom flertuju, ni vreme, ni mesto. Stručnjaci čak tvrde, da se kokete rađaju, ali da se mogu i postati. Takve osobe trebaju pre svega voleti sebe i svoje telo, da dobro upoznaju sebe i budu konkretne u tome šta traže od muškaraca, šta očekuju od njih i generalno šta očekuju u muško – ženskim odnosima. Američki naučnici čak tvrde da je sklonost ka koketiranju, nasledna, ali se sve više fokusira i na stavove ostalih stručnjaka koji tvrde da se koketiranje može i uvežbati.  Naime, samopouzdanje je osnov za takav ženski šarm i koketiranje.

Žene koje veruju u sebe, odnosno u svoj izgled imaju i uspeha u flertu. One su rečite, elokventne, zanosnog pogleda itd. Kokete nisu nikada previše nametljive, a sa druge strane nisu nikada ni hladne i nezainteresovane. One lako dođu do muškog pogleda i uglavnom ga zadrže na sebi, a zanimljivo je da uglavnom odu kada je najzanimljivije za muškarca. Pored ženskih osoba, koketiraju i muškarci, takođe. Kod njih, koketiranje obuhvata osećanje da se skrene nečija, uglavnom je to –  ženska pažnja, i ostavi što bolji utisak. Međutim, u tom koketiranju od strane muškaraca, javlja se (kako tvrde psiholozi) i neka vrsta manipulacije tuđim osećanjima. Postoje više vrsta koketa, u zavisnosti od načina koketiranja i to:

  1. Tradicionalna koketa – ove žene teže ka tome da čitavu igru i flert vodi muška osoba,
  2. Telesne kokete – ove žene osvajaju svojim telom i pokretima,
  3. Hladne kokete – ove žene su telesno distancirane i pored flertovanja,
  4. Iskrene kokete – ove žene teže ka tome da sve bude jasno, ne vole igre, iskrene su i emotivno stabilne i
  5. Otvorene (tzv. zaigrane) kokete – ove žene uživaju u svojoj igri i flertu, čine sve da osvoje suprotni pol i muškarci im služe kao sredstvo da podignu svoje samopouzdanje.

Koketiranjem se bave čak i osobe koje imaju stalnog partnera, odnosno koje nisu slobodne i to je jedan od razloga što se koketiranje ne svrstava u vrlinu, već u manu. Međutim, američki naučnici smatraju da je koketiranje delotvorno za održivost zdravog duha, a takođe i za podizane samopouzdanja.

Prema definiciji, koketiranje podrazumeva ljudsku aktivnost pri kojoj se određena osoba udvara drugoj osobi, pri čemu ne moraju da budu uključene ozbiljne namere, kao krajnji cilj. Koketiranjem se, generalno, privlači pažnja suprotnog pola. Pored toga, koketiranje je i način da se bude primećen i zapažen.

Mnoga istraživanja su pokazala da se pojavom novih tehnologija, žene i muškarci su više okrenuti alternativnim načinima komuniciranjima (SMS-ovi, internet, e – mailovi i slično), tako da vreme flertovanja “eyes to eyes” polako jenjava. Kontakt “oči u oči” predstavlja najefikasniji vid koketiranja.

U kulturama u kojima je to dopušteno, i žene i muškarci tokom koketiranja pokazuju otvorenu seksualnu zainteresovanost. Tokom istorije, i pored strogih pravila ponašanja, u socijalnim kulturama je flert bio dozvoljen. On se odigravao na vrlo suptilan način, na primer – pomoću lepeze, pokreta ruku i slično (lepeza prislonjena na desni obraz značila je potvrdan odgovor, a lepeza prislonjena na levi obraz značila je negativan odgovor).

Razni eksperimenti su dokazali da je koketiranje dobro po telo žene i za njeno zdravlje. Naime, tokom koketiranja telo pojačano luči ženske hormone, kao i hormone zadovoljstva i sreće, dopamin i oksitocin.


Sponzorisano:

Slične definicije