Klistir i klistiranje

Klistir ili klizma debelog creva je pojam koji se upotrebljava u medicine je grčkog porekla, nastao od grčke reči klyster (glagol klyzo – ispirati, prati, pljuskati), što u bukvalnom prevodu znači – spravica za ubrizgavanje. Klistiranje je znači postupak ispiranja debelog creva. Klistiranje se vrši pomoću sprave koja se naziva – klistir. Takođe, pojam se koristi i u svakodnevnom govoru, kada se govori na temu “pročišćavanja nekoga ili nečega”.

Klistiri su ušli u primenu, još u XVII veku, a prvo spominjanje klistiranja u medicinskoj literaturi je u Erbes Papirusu, oko 1550. godine pre nove ere. Jedan od poznatijih medicinskih stručnjaka iz tog vremena bio je Iri, a prema mitologiji Egipta, klistir je izumeo bog Thoth.

Klistiranje se vrši putem ubrizgavanja tople ili hladne vode u debelo crevo, sa ciljem pročišćavanja, odnosno čišćenja od zaostale hrane u organizmu. Vodi se može dodati ulje, so, sapun, sirće ili glicerin.

Ranijih godina se klistiranje vršilo jednostavnijom metodom, dok je u današnje vreme ovaj proces dosta savremeniji, čak i bezbolniji jer se radi pod anestezijom u nekim slučajevima. Klistiranje se radi osobama koje za to imaju neophodnu potrebu, u slučajevima problema sa pražnjenjem i slično, dok isti proces izvode isključivo stručne osobe (hirurzi i gastroenterolozi).

Takođe, klistiranje je neophodno prilikom hirurških zahvata, porođaja i rendgen i drugih radiografskih snimaka. Prilikom izvođenja kolonoskopije, takođe je neophodno izvođenje klistiranja. Tada se odstranjuje ostatak stolice u završnom delu debelog creva. Postoje i slučajevi kada se klistir primenjuje i u hitnim intervencijama (kod upalnih procesa creva, kod opstipacije duže od pet dana, kod pojave sveže krvi u rektumu itd.).

Razlikuju se visoka i niska klizma (klistir). Trajanje niske (tzv. male) klizme je od 2 – 5 minuta, dok je trajanje primene visoke (velike) klizme oko 10 minuta, a klistir se ne prekida ukoliko nije isteklo 3 / 4 tečnosti iz creva. Osnovna karakteristika klistiranja je oprezno i polako izvođenje iste. Klistiranjem je moguće ukloniti od oko 40 -50 % nagomilane sluzi i feklanih materija iz organizma.


Sponzorisano:

Slične definicije