Kinolog i kinologija

Kinologija je termin starogrčkog porekla, nastao od reči kynos, što znači pas i reči logos, što znači nauka. Kinologija predstavlja nauku o psima. Osoba koja se bavi kinologijom se naziva – kinolog i on se bavi pasminama, uzgojem, negom, ponašanjem, treniranjem i bolestima pasa. Takođe, kinolozi se bave i nekim od delova veterinarske medicine i psihologije pasa. U slobodnom govoru, kinolog se naziva još i kao – stručnjak za pse.

Kinologija je kao nauka nastala u Francuskoj, a na našem području kinologija je zadnjih godina doživela ekspanziju. U Srbiji je, na primer, zadnjih godina bilo registrovano oko 37 000 pasa, a najpopularnije rase su bile – nemački ovčar, francuski bulldog, rotvajler, nemački kratkodlaki ptičar, doberman, maltezer i američki staford.

Takođe, na našem području se održavaju i raznovrsne manifestacije koje uključuju pre svega izložbe pasa. Obzirom da je u Srbiji, na primer, lov jedan od popularnijih sportova i hobija, lovačke rase pasa su postale sve popularnije. Srbija ima izuzetna lovišta, tako da čak i Kinološki Savezi Italije i Španije organizuju svoja takmičenja na naše području. Ministarstvo poljoprivrede je donelo zakon, da nijedan pas nije u mogućnosti da uđe u lovišta, a da pri tom ne poseduje tzv. lovnu kartu. Izdavanje lovne karte obavlja Kinološki savez Srbije.

Određena statistika kinologa došla je do zaključka da Rusija i Japan imaju najviše pasa na svetu. U Rusiji se godišnje rodi oko 360 000 štenadi, ali veliku ulogu u tome igra i to što Rusija ima i oko 150 miliona stanovnika.

Na osnovu broja izdatih rodovnika od strane kinologa, u Srbiji se rađa najviše štenadi sledećih rasa pasa: nemački ovčar, rotvajler, francuski buldog, nemački kratkodlaki ptičar, doberman, lovački terijer, američki stafordski terijer, kane korso, maltezer, labrador retriver, epanjel breton, kovrdžavi bišon, nemački oštrodlaki ptičar, engleski seter, patuljasti špic, belgijski ovčar (malinoa), srpski gonič, pointer, lagoto romanjolo i pudla.


Sponzorisano:

Slične definicije