Katarza

Katarza je termin grčkog porekla, nastao od grčke reči katharsis, što u prevodu znači – pročišćenje. Katarza predstavlja očišćenje od određene nečistoće, očišćenje duše od strasti, te stvaranje duševnog mira i psihičkog rasterećenja, da bi se uspostavila ravnoteža, odnosno etički preobražaj uopšte.

U antičkoj filozofiji, u kojoj su dominantne uloge imali poznati grčki filozofi, katarza se odnosila na duhovno i moralno pročišćenje, čime je dolazilo do duhovne ravnoteže. To je značilo da se duša uzdizala iznad svih telesnih čulnih strasti i poroka. Ovo je, između ostalog, Aristotel tumačio kao “cilj jedne tragedije”. Naime, trebalo je izazvati strah koji će da pročisti osećanja i misli gledalaca jedne tragedije, s’ obzirom na to da se po Aristotelu, mudrost sticala učenjem, ali kroz patnju. Platon je, pored toga što je katarzu tumačio kao oslobađanje duše od telesnih strasti, akcenat je stavljao na razvijanje duhovnog života. U tragedijama francuskih klasika, katarzu su tumačili kao stanje koje će sprečiti gledaoca u ponavljanju kobnih postupaka tragičnih likova, i to se naročito isticalo u tragedijama Pjer Korneja i Žan Rasina.

U medicinskim naukama, katarza se tumači kao pročišćenje organizma putem pražnjenja creva i sličnim metodama. Hipokrat, takođe, tvrdi da je katarza telesno očišćenje tela od svih materija koje mogu dovesti do bolesti.

Psihologija, katarzu tumači kao oslobađanje ideja, iznošenjem svesnog sadržaja uz odgovarajuću reakciju emocija, a samim tim i oslobađanje svesnog, zaboravljenog ili potisnutog sadržaja. Primer katarze može biti osoba koja se ponaša agresivno kada popije i slično. Usled uzimanja alkohola, kod osobe popušta kontrola i dolazi do pražnjenja i besa. Brzo nakon pražnjenja, osoba oseća rasterećenje, a kasnije može da joj se javi i osećaj krivice zbog svog ponašanja. Katarza se u psihologiji ne smatra korisnom, jer predstavlja pražnjenje osećanja bez sticanja uvida. Cilj katarze je rasterećenje, nikako to nije razmišljanje i promena. Da bi osoba prestala da bude žrtva katarze, potrebno je da nauči da misli i verbalizuje svoja osećanja, i tako prestane da nekontrolisano prazni svoja osećanja.

U svakodnevnom govoru, može se sresti izraz – “doživeti katarzu”, što znači – doživeti pročišćenje i osloboditi se od negativnih sila i uticaja.


Sponzorisano:

Slične definicije