Kataklizma

Kataklizma je pojam grčkog porekla, nastao od grčke reči kataklysmos, što u prevodu znači – potop. Ovaj naziv se vezuje i tumači kao katastrofa velikih razmera, ostavljajući trajne posledice na čitavoj planeti Zemlji.

U medicinskoj terminologiji, pojam kataklizme predstavlja ispiranje creva, odnosno – klistir, dok u književnosti i figurativnom značenju, ovaj pojam može da podrazumeva – slom, prevrat, propast i slično.

Kataklizma se ranije vezivala za Veliki Potop iz Biblije, ali je kasnije tumačena kao opis sličnih događaja i dešavanja iz prošlosti Zemlje. Proučavanje kataklizme je svoj uspon doživelo početkom XIX veka, zahvaljujući George Cuvieru i njegovoj Teoriji kataklizme, koji je za svoje proučavanje uzeo hipotezu o cikličnim kataklizmama koje su celokupno menjale izgled, tj. floru i faunu na Zemlji. Ovim osnovama se objašnjavalo i postojanje fosila, a kasnijih godina je ovo proučavanje poslužilo i kao alternativa teorije evolucije. Pored toga, Cuvier je bio jedan od najpoznatijih propagatora katastrofa i kataklizmi u geologiji, toga doba.

Reto Knutti, poznati klimatolog iz Švajcarske i profesor na Institutu atmosferskih i klimatoloških nauka u Cirihu, na kome predaje predmet – Klimatska fizika Zemlje, je poznat pre svega po istraživanju klimatskih modela, sadašnjeg doba. Knuti je bio jedan od vodećih učesnika Međunarodnog skupa, povodom promena klime na Zemlji. U Međunarodnom timu vodećih klimatologa sveta, aktivno je učestvovao krajem 2016. godine, te je zajedno sa njima izdao poverljivi Izveštaj o predstojećim vremenskim i klimatskim katastrofama, koje će po njihovim tvrdnjama nastupati, počev od 2017. godine. Pomenuti Izveštaj je dostavljen vladama svih zemalja na svetu. Zanimljivo je da je Izveštaj (od 24. decembra 2016. godine), u svom modelu predviđao katastrofe za juli 2017. godine, koje su se i desile.

U pomenute katastrofe spadaju sledeće: poplave u Urugvaju, poplava u Južnoj Africi (kada je bilo na desetine mrtvih), velike kiše i grad u Istanbulu (Turska), abnormalne padavine u Bangladešu sa 145 žrtava, po Americi – tornada, uragani, grad, poplave, sneg, po Rusiji – kiše, grad, uragani, oluje, poplave.


Sponzorisano:

Slične definicije